Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Σε νέα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών «προτρέπει» την ελληνική κυβέρνηση το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, τα «συνεταιράκια» - δηλαδή οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη και της ΕΕ - μετά τη διαπίστωση ότι ενδέχεται να μην εισπραχθούν φέτος τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί, συναποφάσισαν ότι για να υλοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί και ψηφιστεί, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, είναι ...ανάγκη να «μαχαιρωθούν» κι άλλο, τόσο οι δαπάνες για μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, όσο και οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οχημα επιβολής της αντιλαϊκής και βαθύτατα ταξικής πολιτικής είναι το διαβόητο «πρόγραμμα σταθερότητας». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σαν «έτοιμοι από καιρό», είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το ...αγγλικό πρότυπο για τη λεγόμενη «αξιολόγηση των δαπανών», που περικόπτει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Είναι φανερό πως η «καλή» κυβέρνηση - αναζητώντας άλλοθι για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων - ζήτησε από το «κακό» Διευθυντήριο των Βρυξελλών να δημοσιοποιήσει τις σχετικές υποδείξεις του για παραπέρα «σφίξιμο» των κρατικών δαπανών.

Μ' άλλα λόγια, «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ