Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ψήφισμα

Σήμερα Πέμπτη, 1η Φλεβάρη, εμείς οι συγκεντρωμένοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, εργαζόμενοι, έμποροι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ακούσαμε τους ομιλητές, οι οποίοι επισήμαναν τα τεράστια προβλήματα της λεσβιακής οικονομίας εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών του λαδιού, του βασικού αγροτικού προϊόντος, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, της έλλειψης ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αποφασίζουμε ομόφωνα και διεκδικούμε από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο τα παρακάτω αιτήματα:

1. Να παρθούν μέτρα στήριξης του λαδιού ώστε η τιμή του να διαμορφωθεί για τον άσο στις 1.000 δρχ. το κιλό.

2. Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού.

3. Να παρθούν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες και αθρόες εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες.

4. Να μη χαθεί ούτε δραχμή από την επιδότηση και να αποδοθεί ακέραια στους παραγωγούς.

5. Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής στο νησί και να επιδοτηθούν οι τιμές σε γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών.

6. Να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά για τον έλεγχο των εισαγομένων ζώων-κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, που δοκιμάζεται σκληρά από το πρόβλημα που προέκυψε με τις «τρελές αγελάδες».

7. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.

8. Να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ στο επίπεδο της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.

9. Να υπάρξει επιδότηση των μεταφορών από και προς το νησί μας.

10. Να λυθεί το πρόβλημα των προστίμων στην παραγωγή.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιαγροτική- αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να υπερασπίσουμε με τον αγώνα το δικαίωμά μας να ζήσουμε σ' αυτόν τον τόπο και να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές μας προσπάθειες.

Καλούμε όλους σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση των παραπάνω αιτημάτων.

Εγκρίνουμε το παρόν ψήφισμα και αναθέτουμε στην Παλλεσβιακή Επιτροπή, για την επιβίωση του νησιού μας, να το επιδώσει στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στα κόμματα, στα αρμόδια υπουργεία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμη η Επιτροπή αυτή να οργανώσει τη συνέχεια του αγώνα μας.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ