Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίμα

Η ανακοίνωση από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δυο στάσεων εργασίας, είναι η κατιούσα μιας αγωνιστικής πορείας, καθώς έπεται τριήμερων και διήμερων απεργιών στα δημόσια νοσοκομεία. (Οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία έγιναν αισθητές όταν απέργησαν οι εργαζόμενοι).

Χτες όμως, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ δημοσιοποίησε σε συνέντευξη Τύπου και την ιδεολογική υπονόμευση από την ίδια των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Είχαμε σημαντική συμμετοχή από την άποψη της κατανόησης του προβλήματος. Το πρόβλημα δε λύνεται με τις κινητοποιήσεις, αλλά με τη συνειδητοποίηση της αντίθεσης, ώστε να αντιδράσει ο καθένας και ατομικά όταν του δοθεί η ευκαιρία... Το ζήτημα είναι να ακουστούν και να καταγραφούν στη συνείδηση των ανθρώπων, των εργαζομένων, οι αντιθέσεις, οι οποίες θα εκφραστούν στο τέλος της τετραετίας» (Β. Λαοπόδης, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ).

«Η συμμετοχή σε αριθμούς δεν έχει σημασία. Αλλωστε, ο στόχος μας δεν είναι να μην μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετηθεί στα νοσοκομεία. Μας ενδιαφέρει το πόσο περνάει το μήνυμα της αντίθεσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία» (Π. Κοντολέων, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ).

Κι όταν ρωτήθηκαν για το τι θα γίνει με την Ενωση Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που δεν έχει προεδρείο, ο Β. Λαοπόδης είπε ότι δεν απαντά, ενώ ο Π. Κοντολέων απάντησε ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει συνεδρίαση.

***

Για τον αποκεφαλισμό της ΕΙΝΑΠ, είχαν φροντίσει οι παρατάξεις τους (ΠΑΣΚ Γιατρών και «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών»), που στις 2.10.2000 - παραμονή της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο - απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τον πρόεδρο Στ. Τσούκαλο, ο οποίος για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτησή του στο ΔΣ (16.11.2000). Στην ίδια συνεδρίαση προκρίθηκε η συνολική ανασύνθεση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ομως, οι «θεματοφύλακες» των δημοκρατικών διαδικασιών - ο αντιπρόεδρος Π. Κοντολέων (ΑΕΓ), ο γραμματέας Θ. Νησιώτης (ΠΑΣΚ) και ο ταμίας Κ. Στεφάνου (ΠΑΣΚ) - αρνήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις. Ετσι, οι υπόλοιποι σύμβουλοι αποφάσισαν ομόφωνα την καθαίρεσή τους.

***

Αυτή η διαλυτική πολιτική ήταν και το επιχείρημα του Αλ. Παπαδόπουλου, για να μην κληθεί η ΕΙΝΑΠ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν γινόταν επεξεργασία του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου. «Από το καλοκαίρι δεν έχει προεδρείο», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ελεος, κύριοι. Μην ευτελίζετε το έσχατο μέσο πάλης - την απεργία - σε σεργιάνι στα ερτζιανά και τις οθόνες της τηλεόρασης - όπου, παρά την απόφαση, εμφανιζόταν ως αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ο Π. Κοντολέων.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ