Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων αλλά και διάλογος

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι φοιτητές μετά από το νέο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (CONFECH).

Εντούτοις εκπρόσωποι 36 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη Χιλή, μετά από μαραθώνια σύσκεψη, ενέκριναν μεν ομοφώνως τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, που ήδη κοντεύουν να συμπληρώσουν πέντε μήνες, συνάμα δε αποδέχθηκαν την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και τις διαβεβαιώσεις της για την έναρξη διαλόγου. Κατά τους φοιτητές οι διαβεβαιώσεις και οι εγγυήσεις της κυβέρνησης αποτελούν κατάκτηση του κινήματος, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο και απολύτως λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα μελετηθεί και θα αφορά άμεσα και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής (FECH), Καμίλα Βαγιέχος.

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση κατόρθωσε μετά από μήνες να προκαλέσει ένα ρήγμα, καθώς οι μαθητές έχουν απορρίψει την πρόταση και δεν δέχονται να συμμετάσχουν στο διάλογο, μη αποδεχόμενοι τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις της κυβέρνησης ειδικά υπό το πρίσμα της πολύ άγριας καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, μία ακόμη πρόταση κυκλοφορεί, αυτή της προσφυγής σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος για «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία». Πρόταση που έχει τη στήριξη του 80% του χιλιάνικου λαού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και ήδη υποστηρίζεται από την Εργατική Ομοσπονδία (CUT).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ