Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης

Με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο απ' ό,τι αναμενόταν «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες και (κυρίως) στην αύξηση των εξαγωγών οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3%, έναντι 1% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η αναθεώρηση αυτή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,2%. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον και ειδικότερα την αποφυγή μιας νέας ύφεσης.

Εξάλλου τα σχετικά πρόσφατα στοιχεία (13 Σεπτέμβρη) αποδεικνύουν ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ούτε από μείωση της ανεργίας συνοδεύεται, ούτε από βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων. Το αντίθετο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσοστά που σοκάρουν, καθώς 46 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό που ανέρχεται στο 15,1% του πληθυσμού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στο υψηλότερο επίπεδο φτώχειας από τη δεκαετία του '50, όταν δηλαδή ξεκίνησαν να τηρούνται επίσημα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο αριθμός των πολιτών στις ΗΠΑ που δεν έχει καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια, ενώ μείωση 2,3% παρουσιάζει και το μέσο εισόδημα σε σχέση με πέρσι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από τις 34 χώρες που παρακολουθεί, συγκαταλέγει τις ΗΠΑ σταθερά στην κορυφή των χωρών του αναπτυγμένου κόσμου με κριτήριο το ποσοστό της φτώχειας, ενώ ψηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται μόνο τρεις χώρες: Η Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ