Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο απόηχος της κτηνωδίας

Με το θάρρος ακόμα και τη δύναμη των ζωντανών, συγκλονισμένοι από τον απόηχο της κτηνωδίας, μπορούμε να υψώσουμε φωνή να καταγγείλουμε και ν' αγωνιστούμε.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως από το κακό υπάρχει το χειρότερο κι από την πιο φρικτή κτηνωδία, η φρικτότερη.

Θέλαμε να πιστεύουμε πως η ανθρωπότητα δε θα γνώριζε μεγαλύτερη φρίκη μετά τα εγκλήματα του Χίτλερ και των ναζιστών. Με τα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης, τα κρεματόρια και τα φονικά αέρια. Με τις ψυχρές κι απάνθρωπες ομαδικές εκτελέσεις, αμάχων πληθυσμών, παιδιών και γυναικών που και ο τόπος μας γνώρισε πολύ καλά από πρώτο χέρι.

Ας μηn ξεχάσουμε τις θηριωδίες των Γερμανών στα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Φαρδύκαμπο, το Κούρνοβο, την Καισαριανή.

***

Οι κτηνωδίες αυτές ίσως και να είχαν κάποιο ψυχολογικό κόστος στις «ευαίσθητες και πολιτισμένες» καρδιές τους. Υπήρχαν πτώματα. Και η θέα πάντα των πτωμάτων προκαλεί και κακή διάθεση. Υπήρχαν τάφοι που κάποιοι έπρεπε ν' ανοίξουν και κάποιοι να φτυαρίσουν.

Είπαμε πως η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξαναζήσει τέτοιες φρικαλέες αθλιότητες. Γι' αυτό μετά το τέλος του πολέμου, οι λαοί ξεχύθηκαν στους δρόμους κραυγάζοντας «ποτέ φασισμός... ποτέ πόλεμος πια!»

***

Πόσο πέσαμε έξω, πόσο οικτρά διαψευστήκαμε. Ακολούθησε η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και μεις οι αθεράπευτα ρομαντικοί είχαμε την πικρή πίστη πως αυτό ήταν και το τέλος της φρίκης.

Ο φόβος και ο τρόμος της ατομικής βόμβας, ο φόβος και ο τρόμος της ραδιενέργειας. Θα εμπόδιζε να κάνουν τον πόλεμο και θα περιόριζε τους κινδύνους.

Ακολούθησε το Βιετνάμ. Αποκάλυψη τώρα και βόμβες ναπάλμ. Μικρά βιετναμόπουλα να τρέχουν κραυγάζοντας ολόγυμνα στους δρόμους με τον τρόμο και την αγωνία του θανάτου ζωγραφισμένη στην έκφραση του προσώπου τους.

Και μετά η «καταιγίδα της ερήμου». Ο πόλεμος στο Ιράκ. Εδώ η φρίκη πήρε άλλες διαστάσεις, έγινε επιστημονικό και τηλεοπτικό θέαμα. Χτύπημα καμπάνας στους λαούς «προσέχετε καθίστε καλά, γιατί κοιτάτε τι σας περιμένει». Και το κακό έφτασε έξω από το σπίτι μας, εδώ στη γειτονιά μας τη Βοσνία, το Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Στον αέρα που αναπνέουμε, στα ποτάμια που χύνονται στις θάλασσ;eς μας, στη διατροφική αλυσίδα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι ένοχοι πάντα οι ίδιοι.

Τώρα οι ΝΑΤΟικοί οι χειρότεροι και οι πιο απάνθρωποι απ' όλους. Η κτηνωδία συνεχίζεται και συνεχίζεται με τον πιο βρώμικο και ολέθριο τρόπο, χωρίς την εικόνα των πτωμάτων σε πρώτη θέα. Είναι η «αφ' υψηλού» δολοφονία. Η άνευ κόπου δολοφονία. Η αριστοκρατική. Με χέρια καθαρά. Απλά με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού και η καταστροφή σερβίρεται σαν μανιτάρι αερίων, σαν ένα μείγμα, ή ένα κοκτέιλ χημικών σωμάτων, απεμπλουτισμένο ουράνιο, πλουτώνιο κι άλλα επικίνδυνα ραδιενεργά και θανατηφόρα στοιχεία. Κι αν κάποιους δεν τους πήραν τα σκάγια από την πρώτη στιγμή, ή κάποιοι που άγγιξαν ή ήρθαν σε επαφή με τα βλήματα, δεν είναι σίγουρο πως γλίτωσαν το θάνατο. Η ζημιά έχει γίνει και αργά ή γρήγορα το σώμα τους που έχει δεχτεί την ακτινοβολία της ραδιενέργειας μολύνεται και οι συνέπειες με την πάροδο του χρόνου καταφθάνουν. Λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Κάποιος πρέπει να πει σ' αυτούς τους κυρίους πως δεν είμαστε ηλίθιοι, όπως και σ' αυτή τη «νοικοκυρούλα» με τα τσιγάρα που βγήκε να σιγοντάρει χωρίς να ντρέπεται.

Να είναι βέβαιοι, όλα αυτά τα ρυπαρά θρασύδειλα γεράκια αυτοί οι κοινοί εγκληματίες της ανθρωπότητας - που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος των πολυεθνικών και ο έλεγχος της αγοράς, πως οι λαοί όλου του κόσμου δε θα μείνουν αμέτοχοι. Θα αγωνιστούν και θα παλέψουν να γκρεμίσουν και να διαλύσουν αυτή την μπάντα του θανάτου, αυτά τα αναίσχυντα ανθρωπάρια του απεμπλουτισμένου ουρανίου και των απεμπλουτισμένων ονείρων και ιδιωτών. Το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκει στους λαούς.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τους λαούς κατά της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας (2003-08-05 00:00:00.0)
Δολοφονική τρομοκρατική πειρατεία (2003-03-23 00:00:00.0)
Τσακίστε το χέρι του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα (2001-08-09 00:00:00.0)
Οι συνέπειες από τη ρίψη τους μόλις τώρα αρχίζουν να εκδηλώνονται! (2001-01-05 00:00:00.0)
Μακροπρόθεσμες οι επιδράσεις της ραδιενέργειας (2001-01-04 00:00:00.0)
Αρνήθηκε σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να κάνουν μετρήσεις! (2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ