Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Καρκινοπαθής «έκλεισε» ραντεβού για εξετάσεις μετά από 2 μήνες!

Οδυνηρές είναι οι συνέπειες των συγχωνεύσεων 5 νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ για ασφαλισμένους και ασθενείς και μάλιστα για ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι καρκινοπαθείς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ «Γ. Γεννηματάς». Με την ένταξή του στο ΕΣΥ και τη διοικητική του συγχώνευση με το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση του χαρακτήρα του ως εξειδικευμένου ογκολογικού κέντρου για τον έλεγχο, την πρόληψη, τη διάγνωση, την αντιμετώπιση, τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και την αποκατάσταση, καθώς και γενικά των ογκολογικών ασθενών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι οι περίπου 35.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - κυρίως γυναίκες - που έκαναν χρήση παντός είδους υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ετήσια βάση διώχνονται, οδηγούνται σε ουρές αναμονής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και τα ήδη φορτωμένα ογκολογικά νοσοκομεία, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας ακριβά τις υπηρεσίες υγείας που έχουν άμεση ανάγκη σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους ή επιβαρύνοντας τα ήδη «λαβωμένα» ασφαλιστικά ταμεία.

Καρκινοπαθείς στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ

Μια γυναίκα καρκινοπαθής, ασφαλισμένη του ΙΚΑ, «κατάφερε» να κλείσει ραντεβού στο ΙΚΑ της γειτονιάς της για τις καθιερωμένες ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις μετά από δύο μήνες! Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι εξετάσεις αυτές γίνονταν στο 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ «Γ. Γεννηματάς», όπου και χειρουργήθηκε, όμως μετά την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ αυτό δεν ισχύει πια. Η Αλεξάνδρα Προκοπίου, 70 χρόνων, έκανε μαστεκτομή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πριν από 5 χρόνια. Κάθε χρόνο επισκεπτόταν το νοσοκομείο, εξεταζόταν από τον γιατρό που τη χειρούργησε και της έγγραφε τις απαραίτητες εξετάσεις - αιματολογικές και μαστογραφία.


Οπως καταγγέλλει στον «Ρ» ο σύζυγος της καρκινοπαθούς, Προκόπης Προκοπίου, «την Τετάρτη 31 Αυγούστου επισκεφτήκαμε τον γιατρό για τις χρονιάτικες απαιτούμενες εξετάσεις, οι οποίες πάντα γίνονταν μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο, οι αιματολογικές αυθημερόν και η μαστογραφία λίγες μέρες μετά. Οταν πήγαμε για τις αιματολογικές, μας είπαν ότι δε γίνονται πια εκεί οι εξετάσεις, αλλά στο ΙΚΑ της περιοχής μας. Την επομένη πήγαμε στο ΙΚΑ στους Αγίους Αναργύρους και μας έκλεισαν ραντεβού μετά από 2 μήνες! Το διανοείστε; Μετά από δύο μήνες για καρκινοπαθή άνθρωπο μπορεί να είναι μοιραίο... Μας είπαν, μάλιστα, ότι από τα νοσοκομεία πηγαίνει πλέον πολύς κόσμος στο ΙΚΑ και γι' αυτό αργούν τα ραντεβού.

Τελικά αναγκαστήκαμε να πάμε σε ένα ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο και να πληρώσουμε 90 ευρώ για τις εξετάσεις. Φυσικά το ΙΚΑ δεν καλύπτει τέτοιες εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Απαξιώνεται ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Π. Μινογιάννης, καυχιέται σε συνέντευξή του ότι «τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους και η μείωση της πιθανής σπατάλης είναι σαφώς ένας σημαντικός, αναγκαίος και αυτονόητος στόχος. Δεν θα σήμαινε τίποτε όμως αν δεν συνοδευόταν από βελτιωμένη υπηρεσία προς τους Ελληνες καρκινοπαθείς»! Η λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων που πουλάνε υπηρεσίες Υγείας και η αντιμετώπιση των αναγκών ως κόστους και κέρδους έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μετά τη συγχώνευση το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ απαξιώνεται και ουσιαστικά καταργείται ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του, έχουν ήδη καταργηθεί τμήματα, μετακινείται προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία.

Ηδη έχουν αφαιρεθεί τα συνταγολόγια από τους γιατρούς του νοσοκομείου για να μη συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Το τηλεφωνικό κέντρο 184 δεν κλείνει πια ραντεβού για το νοσοκομείο. Επίσης, δεν εντάχθηκαν όλα του τα τμήματα στο τηλεφωνικό κέντρο 1535 που ισχύει για τα ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων. Εχει μετακινηθεί σχεδόν όλο το διοικητικό προσωπικό στο «Αγιος Σάββας». Ολη η δομή και το προσωπικό του παθολογοανατομικού εργαστηρίου (σ.σ. κάνει βιοψίες και ιστολογικές εξετάσεις) καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν στον «Αγιο Σάββα». Στη χειρουργική κλινική μαστού θα παραμείνουν μόνο οι μικροεπεμβάσεις. Το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής θα συγχωνευθεί με το αντίστοιχο τμήμα του «Αγιος Σάββας» και ως εκ τούτου θα υπάρξει «πλεονάζον» προσωπικό. Ετσι, η διοίκηση του «Αγιος Σάββας» με έγγραφό της καλεί τους εργαζόμενους στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού του ΙΚΑ «να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται για μετακίνηση σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Περιφέρειας Αττικής, προς εξορθολογισμό της κατανομής ανθρώπινου δυναμικού σε περιφερειακό επίπεδο. Διευκρινίζουμε ότι η τελική απόφαση για διάθεση προσωπικού είναι του νοσοκομείου». Δρομολογούνται η συρρίκνωση του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου για την αποκατάσταση του μαστού και του καρκίνου του δέρματος (σ.σ. μελάνωμα) και η μετακίνηση προσωπικού σε άλλο νοσοκομείο.

«Καταργήθηκε ακόμα και η μοναδική αίθουσα αναμονής των ασθενών με σκοπό τη δημιουργία κέντρου ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών, μετατρέποντας το νοσοκομείο σε επίσημο κρατικό διακινητή του ναρκω-εθισμού», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς

Με την απαξίωση και του συγκεκριμένου εξειδικευμένου ογκολογικού νοσοκομείου χτυπιούνται ακόμα περισσότερο το δικαίωμα και η ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για εξειδικευμένες και δωρεάν παροχές Υγείας υψηλού επιπέδου, με έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και δεν μπορούν να κάνουν έγκαιρα τον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, τον οποίο έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό και συγκεντρωμένες τις υπηρεσίες Υγείας.

Οπως είναι γνωστό, εξειδικευμένες εξετάσεις για καρκινοπαθείς γίνονται μόνο σε ορισμένες υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Για παράδειγμα, οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν, αλλά για τους καρκινικούς δείκτες δε γίνονται παντού. Θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο υποκατάστημα του ΙΚΑ μακριά από την περιοχή τους ή και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλες εξετάσεις για ογκολογικούς ασθενείς, όπως το σπινθηρογράφημα οστών, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία, επειδή δεν υπάρχουν στο ΙΚΑ οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να υπάρχουν στα υποκαταστήματα ΙΚΑ της γειτονιάς θεραπευτικές εργασίες, όπως ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ