Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Διαψεύσεις για τις δασικές μελέτες

  Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

Ενορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλη εισαγγελική έρευνα εξελίσσονται στο Νομό Φλώρινας για τη διαπίστωση ή όχι των καταγγελιών του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων «ΣΕΛΤΣΑΣ» και ιδιώτη μελετητή - δασολόγου περί ύπαρξης κυκλώματος ιδιωτών και δημόσιων υπαλλήλων που προσπαθεί να δώσει σε δικούς του μελετητές τις δουλιές. Μέρος των καταγγελιών αυτών είχε προ ενός μηνός, περίπου, δημοσιεύσει ο «Ρ», ζητώντας να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα.

Συγκεκριμένα, είχαμε δημοσιεύσει ένα απόσπασμα της έγγραφης αναφοράς του Συνεταιρισμού προς το υπουργείο Γεωργίας, όπου καταγγελλόταν ότι όταν ο συνεταιρισμός αποφάσισε να ξεκινήσει διαχειριστική μελέτη τον Αύγουστο του 1999, δέχτηκε πιέσεις από το δασολόγο «... της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, κ. Χ. Μάρκου, για ανάθεση δασικών μελετών στο "δικό του" ιδιώτη δασολόγο Σ. Μυλονόγλου» (σε εισαγωγικά η ακριβής έκφραση του εγγράφου). Επιπλέον καταγράψαμε τις καταγγελίες του δασολόγου, Δ. Πετκάνη (σ.σ. ο ιδιώτης μελετητής στον οποίο ο Συνεταιρισμός ανέθεσε τη μελέτη) ότι η άρνηση του Συνεταιρισμού να υποκύψει στις πιέσεις και να αναθέσει σε μελετητή της προτίμησής του τη μελέτη είχε ως αποτέλεσμα η έγκριση των μελετών να έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Τις καταγγελίες αυτές διαψεύδουν τόσο ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας Χ. Μάρκου, όσο και ο ιδιώτης δασολόγος Σ. Μυλονόγλου σε έγγραφες διαμαρτυρίες τους που έστειλαν στην εφημερίδα. Ο Χ. Μάρκου υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ, «παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα, με συκοφάντησε και προσέβαλε την τιμή, την υπόληψη και το κύρος τόσο το δικό μου σαν ανθρώπου και επιστήμονα όσο και της οικογένειάς μου» και καταλήγει ζητώντας «να αποκαταστήσετε την αλήθεια και στο μέλλον να απέχετε από παρόμοιες αξιόποινες και ηθικά απαράδεκτες ενέργειες...».

Ο Σ. Μυλονόγλου, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι «όσον αφορά στη μελέτη "Διαχειριστική έκθεση του Συνιδιόκτητου δάσους Σέλτσας", που είναι και η μοναδική μελέτη για την οποία έδειξα ενδιαφέρον να εκπονήσω, η μοναδική μου ενέργεια ήταν να απευθυνθώ στον κ. Τρέντο Βασίλειο, μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων "Σέλτσας" Ανταρτικού Φλώρινας, και να του ειπώ ότι ενδιαφέρομαι για τη σύνταξη της μελέτης. Ο κ. Τρέντος με ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Λούλιος έχει δικό του δασολόγο μελετητή, τον Πετκάνη Δ. Εκτοτε έπαψα να ενδιαφέρομαι για την εκπόνηση της μελέτης, για να μη ματαιοπονώ». Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «όσον αφορά στο ότι αναφέρομαι ως αποδέκτης σύνταξης μελετών κατόπιν πιέσεων υπαλλήλου ή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, δεν έχω χρείαν αποδείξεως του εναντίου, παρά μόνο των γεγονότων. Τα οποία είναι τα εξής: Αν ήμουν αποδέκτης σύνταξης μελετών κατόπιν πιέσεων, θα είχα συντάξει σεβαστό πλήθος μελετών, ή, εν πάση περιπτώσει, αρκετές μελέτες, σε σχέση τουλάχιστον με τις συνταχθείσες από τον καταγγέλλοντα δασολόγο Πετκάνη Δ. Σας πληροφορώ ότι κατά την τελευταία εξαετία δεν έχω συντάξει ούτε το 5% των μελετών που συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν στη Δ/ση Δασών Φλώρινας, ενώ ο Δ. Πετκάνης έχει συντάξει άνω το 50% των ως άνω μελετών». Ο ίδιος αναφέρει την πληροφορία ότι «ο αδελφός του δασολόγου Πετκάνη Δ. ήταν νομάρχης Φλώρινας κατά την προηγούμενη 4ετία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (1995 - 1998)».

Από την πλευρά του ο Δ. Πετκάνης με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας δήλωσε ότι κανένας δεν έθεσε ζήτημα εμπλοκής του Σ. Μυλονόγλου. Επίσης σε ό,τι αφορά τον ίδιο ειδικά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει πάρει το 50%, αλλά ούτε το 5% των μελετών και ότι ποτέ ο αδελφός του δεν παρέμβηκε με την ιδιότητα του ως νομάρχης προκειμένου να πάρει μελέτες.

Ο «Ρ» παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και με ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν οι αρμόδιες αρχές. Ως προς τον Σ. Μυλονόγλου πουθενά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα δε γράφτηκε ότι είναι αποδέκτης μελετών κατόπιν πιέσεων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας. Το όνομά του περιέχεται στην καταγγελία τρίτου ως αυτός που πρότεινε ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας προς τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Α. Λούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις (2002-01-30 00:00:00.0)
Με κυβερνητική βούλα η καταστροφή που έρχεται (1999-06-29 00:00:00.0)
Να μείνει οικοσύστημα (1999-01-26 00:00:00.0)
Επιτροπή μετά την καταστροφή (1997-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ