Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος των πολυεθνικών τροφίμων η υγεία των καταναλωτών

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

«Σε ανεξέλεγκτη χρήση απαγορευμένων ουσιών στα τρόφιμα, που συνιστούν αποδεδειγμένα τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία του καταναλωτή, έχει οδηγήσει η κυριαρχία της λογικής της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης Olsson για ουσίες με ορμονική ή θυρεοστατική δράση. Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η πρόταση για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας 92/66 «αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στα θέματα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σήμερα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον ανελέητο πόλεμο μεταξύ των αμερικάνικων πολυεθνικών επιχειρήσεων και αυτών της ΕΕ, που, στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών τους, δε διστάζουν να παίζουν με την υγεία των καταναλωτών, όταν ουσίες με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση, όπως τα οιστρογόνα, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις ΗΠΑ και την ίδια περίοδο η αγορά της ΕΕ ζει τα διατροφικά σκάνδαλα των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, των διοξινών κλπ.

Σχετικά με το σχέδιο της προς συζήτηση οδηγίας, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι «ενώ ορθά απαγορεύει τη χρήση οιστρογόνων και τις αποκλείει από την παραγωγική διαδικασία, προβλέπει την παράταση του καθεστώτος προσωρινής απαγόρευσης για τις υπόλοιπες πέντε ορμονικές ουσίες. Ετσι, η γενικευμένη απαγόρευση των οιστρογόνων είναι στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, ενώ οι πιέσεις για τη χρήση των υπόλοιπων ουσιών δεν αποκλείεται να καρποφορήσουν μελλοντικά και να οδηγήσουν σε άρση των εμποδίων για τη χρήση τους σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής ζώων».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε: «Δεν έχουμε συνεπώς αυταπάτες. Και αυτό το σχέδιο οδηγίας δε δίνει τις απαντήσεις, που οι λαοί απαιτούν για την ασφάλεια των τροφίμων. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης στις πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων, που μπορεί να αντιπαλέψει τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους και να επιβάλει τη λήψη συγκεκριμένων, ριζικών μέτρων για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το μέτωπο αυτό μπορεί και πρέπει να 'χει τα στηρίγματά του και στο Ευρωκοινοβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ