Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δε δέχεται συνεργασία με ΔΗΚΚΙ εξαιτίας του... ΚΚΕ!

Στη λογική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» κινείται η απαντητική επιστολή του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, αναφορικά με την πρόταση συνεργασίας που το δεύτερο έχει απευθύνει. Ο Συνασπισμός δηλώνει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «ευρύτερη και εφ' όλης της ύλης συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς με τη μορφή και τους τρόπους που αναφέρεται στην επιστολή σας».

Ενδιαφέρον έχει το πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνησή του. Χρεώνει στο ΚΚΕ «άρνηση και εμπόδια στην κοινή δράση», γιατί «δεν αποδέχεται την ύπαρξη φυσιολογικών σχέσεων με το ΣΥΝ, ούτε καν τυπικές συναντήσεις μαζί του»! Σκόπιμα φαίνεται «ξεχνά» ο πρόεδρος του ΣΥΝ πως το κόμμα του με απόφαση του Συνεδρίου έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ. «Ξεχνά» ότι το ΚΚΕ αποδέχτηκε και στήριξε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την απλή αναλογική, όπως επίσης στήριξε, και θα εξακολουθεί να το πράττει, πάμπολλες πρωτοβουλίες κοινής δράσης σε επίπεδο κινήματος και για πολλά ζητήματα στα οποία ο ΣΥΝ όχι μόνον αρνείται κοινή δράση, αλλά και υπονομεύει ενωτικές προσπάθειες και δράσεις μέσα στο κίνημα, μέσα στο λαό.

Θα ήταν, κατά συνέπεια, περισσότερο ειλικρινής ο ΣΥΝ, αν δήλωνε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του δεν αποδέχεται μια εφ' όλης της ύλης συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με - καθ' όλα θεμιτές - διαφορές στη βάση της πολιτικής των δύο κομμάτων, είτε με την εσωκομματική κατάσταση του Συνασπισμού και τις ισορροπίες που προσπαθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος να κρατήσει μεταξύ των διαφόρων τάσεων.

Κατά τα άλλα στην επιστολή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι «ο ΣΥΝ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της σύγχρονης ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς που αγωνίζεται για την ήττα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις». Συμπληρώνει πως στο πλαίσιο αυτής της αντιπολιτευτικής στρατηγικής «επιδιώκει σταθερά σε όλα τα θέματα και πάντα με κριτήριο την προγραμματική σύγκλιση τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, έτσι ώστε και έναντι της κυβερνητικής πολιτικής να υπάρχει ισχυρή αντίσταση και οι θετικές εναλλακτικές προτάσεις να γίνονται πειστικές και ρεαλιστικές».

Ακολούθως αναφέρει ζητήματα πάνω στα οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής δράσης, όπως η απλή αναλογική κ.ά. Προτείνει για κοινή δράση ζητήματα όπως: η απασχόληση και η καθιέρωση του 35ωρου, η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και η οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η μεταναστευτική πολιτική, τα θέματα οικολογίας, οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους κ.ά.

Καταλήγει αναφέροντας ότι «ο ΣΥΝ δεν έχει αντίρρηση για μια συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων μας», ενώ σε ό,τι αφορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπενθυμίζει το θεματικό συνέδριο του κόμματος στις αρχές Απριλίου, λέγοντας πως «ενόψει αυτού η ΚΠΕ διαμόρφωσε την πρότασή της για την εκλογική τακτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ