Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΚΗ ΝΤΙΜΑ
Συνελήφθη και ο τελευταίος κατηγορούμενος

ΜΑΝΙΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Το «πρόσωπο κλειδί», όπως αποκαλείται από τα γαλλικά ΜΜΕ αλλά και από εκπροσώπους της εισαγγελικής αρχής, στην υπόθεση διαφθοράς, χρηματισμού και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, που απασχολεί τη γαλλική Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη της χώρας τα τελευταία χρόνια, δε δικάζεται πλέον ερήμην. Ο Αλφρέντ Σιρβέν, πρώην διευθυντής της θυγατρικής «Elf Aquitaine International» και δεξί χέρι του πρώην Προέδρου της Elf, συνελήφθη, μετά από πολύχρονες έρευνες, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και μεταφερόταν, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, στο Παρίσι.

«Αν ο Σιρβέν αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει, τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει συνολικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας». Με αυτά τα σχόλια υποδέχτηκαν τα γαλλικά ΜΜΕ την είδηση της σύλληψης του 74χρονου Σιρβέν, η οποία οδήγησε και στην προσωρινή διακοπή της δίκης προκειμένου να υποβληθεί σε ανάκριση, να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και οι καταθέσεις, που «απειλούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές και δικαστικές πηγές, να διευρύνουν πολύ τον κατάλογο των κατηγοριών, τον αριθμό των κατηγορουμένων αλλά και να θέσουν στο εδώλιο τους ίδιους τους θεσμούς του γαλλικού κράτους». Εναντίον του Σιρβέν, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις χειροπέδες αλλά και για τις κατηγορίες, εκκρεμούν 3 διεθνή εντάλματα για χρησιμοποίηση παρανόμως κεφαλαίων της «Elf» για δωροδοκία της, επίσης, κατηγορούμενης Κριστιάν Ντεβιέ Ζονκούρ, ερωμένης του κύριου κατηγορούμενου, Ρολάν Ντιμά, την περίοδο του σκανδάλου οπότε και ο τελευταίος κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι ο Σιρβέν προσέλαβε, καθ' υπόδειξη του Ντιμά, την τότε ερωμένη του, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε προκειμένου να δωροδοκήσει τον Ντιμά και να εγκριθεί η πώληση 6 πολεμικών φρεγατών στην Ταϊβάν, παρά το επίσημο γαλλικό εμπάργκο σε βάρος της χώρας αυτής. Επίσης, ο Σιρβέν κατηγορείται ότι, όταν ξεκίνησαν οι ανακρίσεις, διέφυγε, αρχικά στην Ελβετία, όπου και συνέχισε να υπεξαιρεί κεφάλαια της «Elf» (υπολογίζεται τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια), προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφυγή και διαμονή του στη Μανίλα, η οποία δεν έχει συμφωνία έκδοσης υπόπτων με τη Γαλλία. Το «δεδομένο» αυτό, όμως, καταρρίφθηκε με την έκδοση, σε λιγότερο από ένα 24ωρο από τη σύλληψή του, του ίδιου του Σιρβέν. Μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, ο Σιρβέν θα κάτσει στο εδώλιο μαζί με τα υπόλοιπα τότε διευθυντικά στελέχη της «Elf», την Ντεβιέ Ζονκούρ και τον Ντιμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ