Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΤΣΕΒΟ
Η πόλη που το ΝΑΤΟ θέλησε να σκοτώσει

Τρομακτικές οι επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των πετροχημικών και των διυλιστηρίων, στην καρδιά της γιουγκοσλαβικής βιομηχανίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι. Μέσα σ' ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι καρκίνοι και οι τερατογενέσεις

Η βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο δέχτηκε 30 αεροπορικές επιδρομές από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εκατοντάδες τόνοι καρκινογόνων ουσιών απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον και το τοξικό νέφος ταξίδευσε από την Τσεχία μέχρι την Ελλάδα
Η βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο δέχτηκε 30 αεροπορικές επιδρομές από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εκατοντάδες τόνοι καρκινογόνων ουσιών απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον και το τοξικό νέφος ταξίδευσε από την Τσεχία μέχρι την Ελλάδα
Στην περιοχή του Πάντσεβο, το βιομηχανικό κέντρο έξω από την πόλη του Βελιγραδίου, το ειδυλλιακό τοπίο γύρω από τις όχθες του Δούναβη και οι καταπράσινες καλλιεργημένες πεδιάδες, στέκουν βουβά και δεν μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν στον ανυποψίαστο επισκέπτη το έγκλημα που έχει συντελεστεί στον τόπο αυτό από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μιλούν, όμως, οι άνθρωποι, είναι αυτοί που αντιστάθηκαν στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και συνεχίζουν να στέκουν όρθιοι.

Μέσα σ' ένα χρόνο από την έναρξη της ΝΑΤΟικής εισβολής, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα καρκίνων και τερατογενέσεων ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής. Το Πάντσεβο είναι ο τόπος που δέχτηκε τους ανελέητους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, που προκάλεσαν μια τρομακτικών διαστάσεων χημική ρύπανση στο έδαφος, στον αέρα και τα νερά. Τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το διάστημα 24 Μάρτη μέχρι 10 Ιούνη 1999 περισσότερες από 30 συντονισμένες επιχειρήσεις για την καταστροφή της καρδιάς της βαριάς βιομηχανίας της Γιουγκοσλαβίας. Πάνω από 37 στόχοι επλήγησαν.

Την πόλη του Πάντσεβο επισκέφθηκε, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη Γιουγκοσλαβία, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα και είχε συνάντηση με το τοπικό συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Δε στάθηκε δυνατό, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να δει από κοντά τις κατεστραμμένες βιομηχανίες, γιατί η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δε θέλει να φαίνονται τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα συγκαλύψει.

Το τοπικό συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στο Πάντεβο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών
Το τοπικό συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στο Πάντεβο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών
Ο Δήμος του Πάντσεβο έχει 130.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 80.000 στην πόλη του Πάντσεβο. Η χημική και γεωργική βιομηχανία της περιοχής απασχολούσε πριν τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας 35.000 εργαζόμενους. Στην περιοχή αυτή, όπως επισημαίνεται, ζουν αρμονικά 26 εθνικότητες, οι περισσότεροι είναι Σέρβοι και ακολουθούν Ούγγροι, Ρουμάνοι, Σλοβάκοι, αλλά και Ελληνες.

Στην ενημέρωση που έκαναν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σημείωσαν: «Οι δυνατοί του κόσμου αποφάσισαν να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία. Μας έφτιαξαν εμφύλιο πόλεμο, εμπάργκο, πρόσφυγες, δυστυχία. Προσπάθησαν να μας καταστρέψουν ολοκληρωτικά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, εφαρμόζοντας παράλληλα μεθόδους που χρησιμοποιεί η Μαφία. Το Πάντσεβο είναι πόλη, την οποία θέλησαν να σκοτώσουν. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της πατρίδας μας, το Πάντσεβο, μαζί με το Νόβι Σαντ ήταν οι πιο συχνοί στόχοι. Ο πιο σύγχρονος στρατιωτικός μηχανισμός του κόσμου συστηματικά κατέστρεφε τη βιομηχανία του Πάντσεβο, τα διυλιστήρια, το πετροχημικό, το εργοστάσιο αζώτου και το εργοστάσιο αεροπλάνων Ούτβα. Βομβαρδίστηκε 30 φορές, κάηκαν 37 στόχοι, από τους οποίους στη βιομηχανική ζώνη ήταν 28. Τρεις εργάτες του διυλιστηρίου βενζίνης σκοτώθηκαν και 50 κάτοικοι του Πάντσεβο τραυματίστηκαν».

Εξαιτίας των βομβαρδισμών του πετροχημικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εξάλλου ήταν στην κυβέρνηση τότε, ελευθερώθηκαν στο περιβάλλον 8 τόνοι υδραργύρου, 21 τόνοι αιθυλενίου - διχλωρίου, 80.000 τόνοι βενζίνης και παράγωγα βενζίνης, 250 τόνοι αμμωνίας, καθώς και μεγάλες ποσότητες άλλων επικίνδυνων και καρκινογόνων ουσιών. «Το ΝΑΤΟ, επισημαίνουν, είναι εγκληματίες και τραμπούκοι που θέλανε να σκοτώσουν την πόλη. Ηξεραν τι βομβαρδίζουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Με το βομβαρδισμό του πετροχημικού εργοστασίου, έχουν χυθεί εξαιρετικά δηλητηριώδεις ύλες, οι οποίες έχουν μπει μέσα στο βάθος της γης στα υπόγεια νερά, αλλά και στα ποτάμια. Ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής για το πού χρησιμοποιήθηκαν και βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο».

Οι ουσίες που διέφυγαν, όπως τονίζουν οι ίδιοι, την περίοδο των βομβαρδισμών σχημάτισαν ένα κοκτέιλ από δηλητηριώδη αέρια, που με τον αέρα μεταφέρθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. «Η παρακολούθηση αυτών των σύννεφων γινόταν από τους δορυφόρους και είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι έφθασαν μέχρι την Τσεχία και τη Σλοβακία στο βορά και στο νότο μέχρι την Ελλάδα». Ο οικονομικός απολογισμός των ζημιών που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί είναι και αυτός ανυπολόγιστος. Στο πετροχημικό εργοστάσιο η ζημιά υπολογίζεται σε 448 εκατ. δολάρια, στο διυλιστήριο πετρελαίου σε 360 εκατ. δολάρια, στο εργοστάσιο αζώτου σε 150 εκατ. δολάρια, στο εργοστάσιο της Αεροπορίας σε 36 εκατ., ενώ έμειναν και χωρίς δουλιά 9.000 εργαζόμενοι.

Ομως, το στοιχείο που προκαλεί τρόμο είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ίδιο τον άνθρωπο. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει αυξηθεί η θνησιμότητα στο Πάντσεβο, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, τώρα όμως άρχισαν να εμφανίζονται και οι επιπτώσεις από τη χημική μόλυνση που προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Τον πρώτο χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς, οι θάνατοι από λευχαιμίες και καρκίνους αυξήθηκαν θεαματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό σημειώθηκαν 5.400 καρκινογενέσεις, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, για πρώτη φορά, εμφανίστηκαν στο Πάντσεβο και αρκετές νέες αρρώστιες.

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τις επιπτώσεις του πολέμου στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή του Πάντσεβο, που έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι ΝΑΤΟικοί σκόπευαν να σκοτώσουν την πόλη του Πάντσεβο. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα πέπλο σιωπής, αλλά και τρόμου στον πληθυσμό. Στόχος τους είναι να ξεχάσει ο λαός τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα για να υποταγεί όσο το δυνατόν πιο εύκολα στη «νέα τάξη». Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισαν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πάντσεβο, ότι τα κατεστραμμένα εργοστάσια μπορούν να τα επισκέπτονται μόνο αυτοί που τα κατέστρεψαν. Είναι οι ίδιοι, που τώρα ετοιμάζονται να κάνουν «επενδύσεις» πάνω στα ερείπια που προκάλεσαν. Στην επιχείρησή τους αυτή, έχουν βρει συνεργούς, τη νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, η οποία σταμάτησε οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων βιομηχανιών, προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να τα αγοράσουν σε χαμηλή τιμή.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Γιουγκοσλαβία το πρώτο θύμα του «πειράματος» της «νέας τάξης» (2001-02-04 00:00:00.0)
Βαλκανική αντιΝΑΤΟική συσπείρωση κομμάτων, κινημάτων και λαών (2001-01-28 00:00:00.0)
...οι αποδείξεις... (2000-07-23 00:00:00.0)
Σέρβοι βουλευτές κατέθεσαν στοιχεία για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές (1999-04-29 00:00:00.0)
Ζωντανές μαρτυρίες της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας (1999-04-28 00:00:00.0)
Εικόνες βιβλικής καταστροφής (1999-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ