Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία»

Μήνυμα αντίστασης από εκατοντάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που κατέλαβαν συμβολικά τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ 

Το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ δεσπόζει στο κτίριο του ΙΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι δίνουν το μήνυμά τους μπροστά από το κτίριο
Το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ δεσπόζει στο κτίριο του ΙΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι δίνουν το μήνυμά τους μπροστά από το κτίριο
«Λουκέτο» έβαλαν χτες εκατοντάδες οικοδόμοι και μεταλλουργοί στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα, τα οποία κατέλαβαν για πάνω από τρεις ώρες, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης «παρέα» με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη «έσκαβαν το λάκκο» της Κοινωνικής Ασφάλισης, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι πραγματοποιούσαν συμβολική αγωνιστική κατάληψη στο Ταμείο τους, απαιτώντας: «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Οι περαστικοί που περνούσαν νωρίς το πρωί από την Αγ. Κωνσταντίνου αντίκριζαν ένα τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ να δεσπόζει ψηλά στο κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο έγραφε: «Η κυβέρνηση βουλιάζει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ληστεύει τους εργάτες, χρηματοδοτεί τους κεφαλαιοκράτες. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο του χρηματιστηρίου». Δεκάδες συνταξιούχοι και συνδικαλιστές έξω από το κτίριο στο δρόμο με πικέτες κρεμασμένες στο λαιμό και συνθήματα καλούσαν σε αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Από την ταράτσα του κτιρίου όπου και βρίσκονταν πολλοί εργαζόμενοι έπεφταν σαν «βροχή» τα φέιγ - βολάν που έγραφαν «όχι στη λεηλασία των αποθεματικών». Η επιβράβευση ήρθε και από όσους επισκέφθηκαν το Ταμείο, αγνοώντας ότι γίνεται κατάληψη.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι κατέφτασαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής. Φτάνοντας στην πόρτα του ΙΚΑ είπαν ότι θέλουν να περάσουν, για να συναντηθούν με την υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Χαρισίδου, η οποία και τους είχε καλέσει. «Δεν μπορείτε να περάσετε γιατί πραγματοποιούμε κατάληψη στο κτίριο», ήταν η απάντηση από τους εργαζόμενους.

Στις 11.55 ανοίγει η πόρτα και συγκροτημένα βγαίνουν από το κτίριο οι εργαζόμενοι. Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της κινητοποίησης: «Η κυβέρνηση έχει ρίξει στον τζόγο τα λεφτά των ασφαλιστικών Ταμείων από τις εισφορές των εργαζομένων. Εβδομήντα δισεκατομμύρια δραχμές πήραν και τα έχουν βάλει στην τσέπη αετονύχηδων. Οση ώρα γινόταν η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και του πρωθυπουργού εμείς πραγματοποιούσαμε κινητοποίηση με μια αγωνιστική και συμβολική μορφή. Απαιτούμε να επιστραφούν τα χρήματα, πρόκειται για απάτη, για "ρεμούλα". Η κυβέρνηση δε θα περάσει καλά μ' αυτά που σχεδιάζει. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι στην πρώτη γραμμή και παλεύει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση».

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο προθάλαμο των γραφείων του ΙΚΑ
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο προθάλαμο των γραφείων του ΙΚΑ
Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται: «Η κατάληψη αυτή του ΙΚΑ πραγματοποιείται για να καταγγείλει και να καταδικάσει τη διοίκηση του ιδρύματος και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταχραστεί τις εισφορές των εργαζόμενων και τις τζογάρουν στο Χρηματιστήριο».

Τα χρήματα αυτά των ασφαλισμένων, τονίζεται επίσης με τον εύσχημο τόπο του Χρηματιστηρίου πήγαν στις τσέπες των Βιομηχάνων και των αετονύχηδων. «Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ενέχονται στο έγκλημα αυτό με τη συμφωνία τους στην ίδρυση της γνωστής ΑΕΔΑΚ χρειάζεται να αποκαλυφθούν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ