Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Στον Καιάδα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι

Εγκρίθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο, εκκρεμούν παραπέρα συνεννοήσεις με την τρόικα

Ακόμη χειρότερες από τις αρχικές είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Ραγκούσης για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του κλάδου των οδικών μεταφορών, που θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων βιοπαλαιστών, προς χάριν των λίγων εταιρειών που ετοιμάζονται να καρπωθούν τα αρκετά δισ. ευρώ του ετήσιου τζίρου από τις σχετικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η τιμή του παράβολου για την απόκτηση νέας άδειας ταξί ή φορτηγού, θα κινηθεί κατά το μέγιστο στις 5.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, αν κάτι τέτοιο τεθεί στις επόμενες διαβουλεύσεις με την τρόικα, όπως είπε ο υπουργός. Θυμίζουμε ότι η αρχική εξαγγελία έκανε λόγο για ένα ποσό που θα κινηθεί μεταξύ των 15.000 - 40.000 ευρώ, αναλόγως του τύπου της άδειας που θα αποκτούσε ο ενδιαφερόμενος (δίκυκλο, τετραθέσιο, επταθέσιο ή ενιαθέσιο ταξί), ενώ τα φορτηγά προστέθηκαν στην καρμανιόλα της «απελευθέρωσης» αργότερα, αφού γι' αυτά ίσχυε μέχρι πολύ πρόσφατα το τριετές μεταβατικό καθεστώς που προέβλεπε το νομοσχέδιο Ρέππα.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξει ένα εξάμηνο «μεταβατικό» διάστημα όπου θα δοθούν μόνο 10.000 άδειες πανελλαδικά. Με τη λήξη του εξαμήνου, οι άδειες μπορούν να κινηθούν σύμφωνα με τους κανόνες «αυτορύθμισης της αγοράς» όπως ο Γ. Ραγκούσης είχε πει παλιότερα. Είπε, πάντως, ότι ακόμη και αυτό το «μεταβατικό» διάστημα, θα ισχύσει μόνο εάν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σε σχέση με τον αριθμό των αδειών που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος, η κυβέρνηση θέτει όριο μίας (1) άδειας για κάθε φυσικό πρόσωπο, ενώ για τις εταιρείες - εγχώριες ή ευρωπαϊκές, που θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή - τίθεται ο «περιορισμός» των 10 αδειών. Αν πάλι κάποια εταιρεία θελήσει να αποκτήσει περισσότερες των 10 αδειών, τότε το αίτημά της θα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία και θα επιφορτιστεί με το καθήκον να εμποδίσει τη δημιουργία «καρτέλ» στον κλάδο.

Τέλος, για τους σημερινούς κατόχους αδειών ταξί ή φορτηγών, ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να μεταβιβάζουν τις άδειες στα τέκνα τους, ενώ έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου εξαπολύοντας επίθεση στον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί για τις απεργίες που έκαναν, λέγοντας ότι το προηγούμενο διάστημα «όλοι κατάλαβαν τι σημαίνει κίτρινη φυλή».Μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις τα σωματεία των ταξιτζήδων ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ