Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ
Αντίσταση χτες, αντεπίθεση σήμερα!

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη χτεσινή εκδήλωση

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Χρ. Τσιντζιλώνης στο βήμα της εκδήλωσης
Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, σημείωσε:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΕΑΜ, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και τους φίλους μας. Ολοι εμείς που ανήκουμε στον ενιαίο φορέα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια γιατί τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, τα γιορτάζουμε μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ, που υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής και καθοδηγητής της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης.

Το ΕΑΜ και το έπος της Εθνικής Αντίστασης είναι έργο και δημιούργημα του ΚΚΕ και κανένας πλαστογράφος δε θα μπορέσει να συσκοτίσει αυτή την πραγματικότητα, γιατί το έπος αυτό έχει γραφτεί, με το αίμα και τη θυσία χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του λαού μας. Η σημερινή μας εκδήλωση είναι μια μεγάλη γιορτή μνήμης και τιμής στους νεκρούς συναγωνιστές μας, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά του φασισμού την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής.

Η ίδρυση του ΕΑΜ, της νέας Φιλικής Εταιρείας, που έγραψε λαμπρές σελίδες στη νεότερη ιστορία μας, υπήρξε καρπός επίμονων προσπαθειών του ΚΚΕ, που από την πρώτη μέρα της φασιστικής κατοχής ανέλαβε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία του. Οι επιζώντες αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΝ - Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, γνώρισαν για μια ακόμα φορά τον τρόπο που το ΚΚΕ επαναβεβαίωσε την πρωτοπορία του με τη δημιουργία και τη δράση των θρυλικών αυτών οργανώσεων. Ακόμα:

  • Mε το γράμμα του Γενικού Γραμματέα, Νίκου Ζαχαριάδη, που καλούσε τον λαό σε αντίσταση κατά του επιδρομέα.
  • Με τη στάση των 600 κομμουνιστών, φυλακισμένων από τη φασιστική κυβέρνηση του Μεταξά στην Ακροναυπλία, που με υπόμνημά τους, ζητούσαν να καταταγούν εθελοντές, για να πολεμήσουν τους επιδρομείς, στο μέτωπο της Αλβανίας.
  • Με τη δράση των χιλιάδων συναγωνιστών μας - κομμουνιστών, που έπεσαν χύνοντας ποτάμια αίματος, στα πεδία των σκληρών μαχών, ενάντια στους ναζί κατακτητές.

Γι' αυτό και τον τίτλο τιμής και πατριωτισμού του τιμημένου ΚΚΕ κανένας δεν μπορεί να του τον αφαιρέσει.

Μαρτυρολόγιο χωρίς τελειωμό

Το ΕΑΜ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του, με το αγωνιστικό - πατριωτικό του ήθος, αλλά και το οργανωτικό του δαιμόνιο, που αποτελούσαν και τις ιδιαίτερες αρετές του ΚΚΕ, κατάφερε:

  • Να ενώσει εκατοντάδες χιλιάδες λαού, γυναίκες και άνδρες, νέους και παιδιά κάτω από τη σημαία του, με τα ίδια ιδανικά.
  • Να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιβίωση του λαού μας.
  • Να ξαναδώσει στον ελληνικό λαό τη χαμένη του ανεξαρτησία, συνεχίζοντας τους θρύλους του 1821 και του 1940.
  • Να συγκροτήσει από το μηδέν το λαϊκό στρατό της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, τον ΕΛΑΣ.
  • Να απομονώσει το δωσιλογισμό και να περιορίσει τα εγκλήματα ενάντια στον ελληνικό λαό.
  • Να δώσει πατριωτικά - δημοκρατικά οράματα στη νεολαία.
  • Να καθιερώσει νέους λαϊκούς θεσμούς στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην Αυτοδιοίκηση κλπ.
  • Να ευαισθητοποιήσει και να συστρατεύσει τους πνευματικούς ανθρώπους στον κοινό αγώνα.
  • Να φέρει τον πολιτισμό και τα αγαθά του και στο τελευταίο ορεινό χωριό.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στο Πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, λάμπουν και οι τιμημένες μορφές που γαλουχήθηκαν με τα οράματα του ΕΑΜ, αλλά και της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ και της ΟΠΛΑ. Και δεν είναι λίγες οι μορφές αυτές. Ενα μαρτυρολόγιο χωρίς τελειωμό.

Οι αγωνιστές, είναι περήφανοι για τον αγώνα στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής και πολύ περισσότερο, για τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, που όταν ο ελληνικός λαός ξαναβρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας τυραννίας, αυτή τη φορά από τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, αντί για τις αλυσίδες επέλεξε και πάλι τα όπλα, παίρνοντας μέρος, ως μαχητές και μαχήτριες, στον τρίχρονο ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αυτής της κορυφαίας κατάκτησης της ταξικής μας πάλης, γράφοντας μια νέα ηρωική εποποιία.

Αιωνία και αμάραντη να είναι η δόξα και η τιμή των παιδιών του λαού μας που έπεσαν πολεμώντας σε άνισες μάχες, που ξεψύχησαν από τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια και στα κολαστήρια του αστικού κράτους και παρακράτους, δίνοντας μάθημα αυτοθυσίας στις νεότερες γενιές για το τι σημαίνει «δεν υποτάσσομαι, δεν σκύβω το κεφάλι στους φασίστες κατακτητές, στον ιμπεριαλισμό.

Ο σπόρος κάρπισε και καρπίζει

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Φίλες και φίλοι,

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, απαιτούμε. Κάποιοι πίστεψαν ότι "φεύγοντας" από τη ζωή οι αγωνιστές της ηρωικής δεκαετίας 1940-1950, θα ξεχαστούν οι αγώνες, τα ανεκπλήρωτα οράματά τους. Λάθεψαν! Ο σπόρος ήταν καλός και η σπορά κάρπισε και συνεχίζει να καρπίζει.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλο τον εργαζόμενο λαό, που σήμερα νιώθει την ένταση της ολομέτωπης επίθεσης που με αισχρό και βάναυσο τρόπο εξαπέλυσε το κεφάλαιο ενάντιά του, να έχει τα μάτια του ανοιχτά και να αντισταθεί στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε το ένδοξο ΕΑΜ, να σηκώσει οργανωμένα το ανάστημά τους και να ενταχθεί στον αγώνα, συστρατευόμενος στο μεγάλο ποτάμι του ταξικού κινήματος, στο πλευρό του ΠΑΜΕ, ώσπου να γίνουν πραγματικότητα τα μεγάλα οράματα και τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΕΑΜ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ για ανεξαρτησία, παγκόσμια ειρήνη, πραγματική δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Ζήτω τα 70 χρόνια του ΕΑΜ

Αντίσταση χθες, αντεπίθεση σήμερα, για νικηφόρο αύριο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ