Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η χειραγώγηση από τον αστικό Τύπο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το κόλπο της «έγκριτης» εφημερίδας Wall Street Journal και ναυαρχίδας του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν απλό και βέβαια αποκαλυπτικό των πρακτικών του αστικού Τύπου, που χειραγωγωγεί τις λαϊκές συνειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Τι έκανε η WSJ; «Επειθε» ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργαστούν αγοράζοντας κρυφά χιλιάδες φύλλα σε τιμή ευκαιρίας παραπλανώντας αναγνώστες και διαφημιζόμενους για την πραγματική κυκλοφορία της και ως αντάλλαγμα δημοσίευε άρθρα που προωθούσαν τις δραστηριότητές τους ενώ συνάμα οι εταιρείες «σπονσοράριζαν» σεμινάρια για φοιτητές που θα αναδειχθούν οι ...μελλοντικοί ηγέτες του κεφαλαίου!

Εγκέφαλος της κομπίνας ήταν ο Αντριου Λάνγκχοφ, διευθυντής Ευρώπης της «Dow Jones», «μαμάς» εταιρείας της WSJ, ο οποίος παραιτήθηκε ενώ η απάτη, που αποκαλύφθηκε χθες από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», συντονιζόταν από το Λονδίνο και αφορούσε την ευρωπαϊκή έκδοση της WSJ η οποία κυκλοφορεί σε ΕΕ, Ρωσία και Αφρική. Το 2010, η απάτη ενίσχυσε κατά 41% την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της WSJ - 31.000 από τα συνολικά 75.000 φύλλα.

Ενδεχομένως ανάλογη τακτική ή παραλλαγή αυτής, θα ακολουθούσε και για την έκδοσή της στις ΗΠΑ. Πρόκειται για πάγια τακτική των αστικών εφημερίδων, που επιβάλλονται στην κοινή γνώμη, ως «έγκριτες» και «αντικειμενικές» ούτως ώστε να επιτελούν στο ακέραιο το ρόλο τους ως ταγοί του κεφαλαίου.

Αν και η αποκάλυψη δεν είναι ουσιαστικά αποκάλυψη, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο με τις υποκλοπές και πάλι από τον όμιλο Μέρντοχ που οδήγησε στην παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «News of the World» καθώς και σε μηνύσεις εναντίον θυγατρικών της «News Corp» που κατηγορούνται ότι «εισέβαλαν» στους υπολογιστές ανταγωνιστών τους και τους έκλεβαν πελάτες, αποτελεί μέρος του «πολέμου» που μαίνεται στο χώρο των αστικών ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ