Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Βγαίνουν μαχαίρια για το «κούρεμα»

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το ύψος της καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. «Καταγγελίες» από την τράπεζα ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ για το μαγειρείο της ΕΛΣΤΑΤ. Χοντραίνει ο τζόγος για τα «ασφάλιστρα κινδύνου»

Θέσεις μάχης γύρω από το μέγεθος των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που επίκειται να καταστραφεί με το «κούρεμα» του κρατικού χρέους και ομολόγων παίρνουν οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Ανάμεσά τους ξεσπούν νέες αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα», για το ποιος από αυτούς θα πάρει το πάνω χέρι, για το ποιος και με ποια επιχειρηματική κολεγιά θα βγει κερδισμένος από τη διαδικασία, για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Η απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους, πέρα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, κλιμακώνεται και με τους ελέγχους που διενεργεί για λογαριασμό και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών το μονοπώλιο Blackrock σχετικά με τα επισφαλή δάνεια των πελατών τους. Ο καθένας από την πλευρά του και όλοι μαζί σε κοινή ρότα με την κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζονται να χιμήξουν στις σάρκες του λαού.

Στο «κλαρί» εμφανίζεται να βγαίνει η διοίκηση της Alpha Bank, που τώρα επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, για κούρεμα στο 21%, συμφωνία που αποδείχτηκε πρόσκαιρη. Η συγκεκριμένη τράπεζα, που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), σε κολεγιά με μεγαλοεπιχειρηματίες από το Κατάρ, κατηγορεί τις «φωνές που πλειοδοτούν» για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» στο 50%, σημειώνοντας ότι θα «είναι αδύνατο σε αυτό το επίπεδο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να θεωρηθεί εθελοντική». Με άλλα λόγια, «προειδοποιούν» ότι με το μεγαλύτερο «κούρεμα» θα επέλθει το λεγόμενο «πιστωτικό γεγονός», η επίσημη ανακήρυξη της πτώχευσης, ότι θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), από τα οποία περιμένουν να θησαυρίσουν άλλα «κοράκια» του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας θυμήθηκε να εκτοξεύσει «κατηγορίες» σε βάρος της τρόικας για τις καταγραφόμενες «αστοχίες», για «μη εποικοδομητικό σχεδιασμό» του αρχικού «προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης». Τα «ρίχνουν» επίσης και στη διοίκηση της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για τα σκαμπανεβάσματα των ρυθμών κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ. Τονίζουν ότι η πρώτη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ με τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατρακύλα το 2010 (που αργότερα την ανακάλεσαν) «αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση για τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της Ελλάδας από τη Moodys και την S&P». Οι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, βλέποντας μπροστά τους τον «κίνδυνο» να ενταχτούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που πράγματι περικλείει τον κίνδυνο να γίνουν στη συνέχεια μια χαψιά από άλλα «κοράκια» του μεταξύ τους ανταγωνισμού, δε διστάζουν να προχωρούν ακόμη και σε τέτοιες δημόσιες «αποκαλύψεις», που να σημειωθεί ότι είναι κοινός τόπος στην τραπεζική πιάτσα, όπως επίσης και ο σχεδιαζόμενος χοντρός τζόγος για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου.

Το δρόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται να παίρνουν και ισχυρές τράπεζες. Σύμφωνα με διαρροές από υψηλόβαθμες πηγές, καμία από τις ντόπιες τράπεζες δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα ποσοστό «κουρέματος» πάνω από 35% σε συνδυασμό με τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τα επισφαλή δάνεια, αυτά που τώρα ψάχνει η Blackrock.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικές φοροαπαλλαγές σε ορίζοντα δεκαετιών! (2012-10-30 00:00:00.0)
Προκαταβολή 18 δισ. στους τραπεζίτες (2012-04-28 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν «κούρεμα» και νέα μέτρα (2011-10-22 00:00:00.0)
Οι κόντρες και τα παζάρια φανερώνουν τα ζόρια τους (2011-10-16 00:00:00.0)
Κόντρες και όροι για το εύρος του «κουρέματος» (2011-10-15 00:00:00.0)
«Κούρεμα» για τις ορέξεις των μονοπωλίων (2011-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ