Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφοδος εταιρειών σε υπηρεσίες και δικαιώματα εργαζομένων

Στάση εργασίας (1 μ.μ. μέχρι τέλος της βάρδιας) στον όμιλο Alapis τη Δευτέρα για να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

Την ασύδοτη δραστηριότητά τους στο χώρο της Υγείας επιχειρούν να... νομιμοποιήσουν, στο όνομα «της οικονομικής κρίσης», οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτές οι εκβιαστικές επιλογές, εκτός απ' τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, έχουν και άμεσες επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές καθώς χρησιμοποιούνται ως μοχλός για τη μείωση των αποδοχών τους.

Ηδη, πολυεθνικές του φαρμάκου ζητούν πληρωμή «τοις μετρητοίς» απ' τις φαρμακαποθήκες για τη διάθεση των φαρμάκων. Επισήμως, όπως κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), η γερμανική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή της να σταματήσει την πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες εξαιτίας των «διαρκώς μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, άμεσος είναι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων που γίνεται μέσω του ομίλου ALAPIS. Ο όμιλος οφείλει περίπου 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες και προμηθεύει με φάρμακα και υγειονομικό υλικό σχεδόν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Μετά από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο η ALAPIS έστειλε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιστολή, στην οποία καταγράφει την κατάστασή της. Ετσι, 1.700 εργαζόμενοι, που εργάζονται στην επιχείρηση και πληρώνονται μετ' εμποδίων, μένουν στον «αέρα». Επιπλέον, τους ασκούνται πιέσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα επιφέρει μεταξύ άλλων μείωση 20% των μισθών τους καθώς και απειλές για απολύσεις. «Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση στην Alapis», τονίζουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου Alapis για τη Δευτέρα 17.10.2011 απ' τη 1 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο του Κρυονερίου και να αποφασιστεί πώς θα οργανωθεί η δράση απέναντι στην εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ