Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Εκρυθμο τοπίο

Από την απεργία πείνας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο

Associated Press

Από την απεργία πείνας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο
ΚΙΤΟ.-

«Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο», όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί μετά την κήρυξη της χώρας σε «έκτακτη ανάγκη» από τον Πρόεδρο Γουστάβο Νομπόα, προκειμένου να παταχτεί η «εξέγερση», όπως οι ίδιοι κινητοποιημένοι εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές αλλά και ιθαγενείς, τη χαρακτηρίζουν.

Καμία είδηση δεν έχει κατορθώσει να διαρρεύσει από τη χώρα των Ανδεων μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το Σάββατο, παρά μόνο το γεγονός ότι μία πολύ ισχυρή έκρηξη βόμβας συντάραξε το βράδυ της Κυριακής το εμπορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία διεξάγει... έρευνες για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη ή για τον πιθανό στόχο. Από την πολύ ισχυρή και τελικά εξαιρετικά ύποπτη έκρηξη δεν τραυματίστηκε ουδείς και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο κτίριο όπου έγινε έκρηξη και όπου στεγαζόταν μια τράπεζα αλλά και γραφεία της κυβέρνησης, καθώς και γραφεία πολλών ξένων εταιριών, περιλαμβανομένου και του γραφείου του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς».

Ο λόγος πάντως περί «υπόπτου εκρήξεως» δεν είναι διόλου τυχαίος, καθώς έλαβε χώρα κάτι περισσότερο από 24 ώρες από την κήρυξη του Εκουαδόρ σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ειδικό καθεστώς που θα επιτρέπει τόσο στο στρατό όσο και στην αστυνομία να χρησιμοποιήσουν βία για «όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο», ώστε να διαλύσουν τις διαδηλώσεις και να τερματίσουν τις καταλήψεις που έχουν παραλύσει τη χώρα και φυσικά να επαναφέρουν την τάξη.

Ο λόγος περί αταξίας, είναι οι κινητοποιήσεις που έχουν εξελιχθεί σε «εξέγερση» μετά την «κατάληψη» της πρωτεύουσας Κίτο την περασμένη Δευτέρα από χιλιάδες διαδηλωτές, που χρησιμοποιούν το Πολυτεχνείο Σαλεσίνα ως βήμα διαμαρτυρίας, καθώς 50 αγωνιστές διαμαρτυρόμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, αλλά και ως «ορμητήριο» των διαδηλώσεών τους αλλά και των καταλήψεών τους. Την ίδια στιγμή και δεκάδες άλλα νευραλγικά σημεία και στις τρεις ζώνες που χωρίζουν τη χώρα βρίσκονται στα χέρια των διαδηλωτών, όπως κομβικά σημεία των οδικών και σιδηροδρομικών διαύλων κλπ. Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ανακοινώθηκε το τρίχρονο κυβερνητικό οικονομικό πλάνο, που περιλαμβάνει το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο Πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτά τα δραστικά και πρωτοποριακά μέτρα εντάσσεται και η υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος, σε αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος, του σούκρε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ