Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
Μιλούν για συμφωνία με τη δύναμη του ΟΗΕ

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.-

Τελικώς δεν επαληθεύτηκαν τα σενάρια που προέβλεπαν πως η - προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο - διαδήλωση των Αλβανών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα θα συνοδευτεί με βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν ειρηνικά για να τιμήσουν τους εννιά Αλβανούς, που σκοτώθηκαν πέρσι τέτοια περίοδο κατά τις βίαιες ταραχές στην άτυπα διαιρεμένη πόλη, υπό «τη στενή αλλά όχι προκλητική» παρακολούθηση των δυνάμεων της πολυεθνικής ΚΦΟΡ...

Εντούτοις, η είδηση προέκυψε λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της διαδήλωσης από τα χείλη «παραγόντων» της αλβανικής κοινότητας, στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ, όπως ο Μπαζράμ Ρεξχέπι.

Ο Ρεξχέπι δήλωσε στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως τόσο αυτός όσο και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι θεωρούν «εαυτούς εγγυητές μίας συμφωνίας που έκλεισαν την περασμένη Πέμπτη με αξιωματούχους της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών». Ο ίδιος υποστήριξε πως στο έγγραφο της συμφωνίας αναφέρεται η αριθμητική ενίσχυση των δυνάμεων του ΟΗΕ και των τοπικών αστυνομικών αρχών, η επέκταση της λεγόμενης ζώνης ασφάλειας που υπάρχει εκατέρωθεν των όχθων του ποταμού Ικμπαρ (που διαχωρίζει το νότιο αλβανικό από το βόρειο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα), η δημιουργία συνθηκών για την ελευθερία κίνησης και τον επαναπατρισμό οικογενειών που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ