Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΡΟΛΑΝ ΝΤΙΜΑ
Ανακρίνεται από τις γερμανικές αρχές ο Σιρβέν

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται, τελικά, να εκδοθεί στη Γαλλία, ο Αλφρέντ Σιρβέν, διευθυντής της Elf Aquitaine International και δεξί χέρι του προέδρου της, πάλαι ποτέ, κρατικής Elf, της πετρελαϊκής γαλλικής εταιρίας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, όπως και τα ανώτερα στελέχη της για, τουλάχιστον, μια πενταετία, ανάμεσα στο 1988 - 1993, για δωροδοκίες, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και άλλες οικονομικές ατασθαλίες.

Ο Σιρβέν συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, μετά από τη σύλληψή του στις Φιλιππίνες από τη γαλλική αστυνομία. Η γερμανική Εισαγγελία αποφάσισε να κρατήσει για 24 ώρες τον Σιρβέν, προκειμένου να τον ανακρίνει για μια άλλη υπόθεση δωροδοκίας. Το 1992, η, τότε κρατική, Elf εξαγόρασε το γερμανικό διυλιστήριο Leuna. Η υπόθεση εξαγοράς του διυλιστηρίου συμπεριλαμβάνεται σε σωρεία παράνομων δωροληψιών και δωροδοκιών, για τις οποίες κατηγορείται το τότε κυβερνών γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και ο καγκελάριός του, Χέλμουτ Κολ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Εισαγγελίας, εκτιμάται ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έλαβε «ως δώρο» για την έγκριση της πώλησης του διυλιστηρίου 36 εκατομμύρια δολάρια και ο, τότε, πρόεδρος της Elf, Σιρβέν, σίγουρα έχει πολλά να πει και γι' αυτήν την υπόθεση.

Με αγωνία αναμένεται η άφιξη του Σιρβέν και στη Γαλλία, όπου ο υπ' αριθμόν 2 της, τότε, κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας θεωρείται «μάρτυρας κλειδί» (όπως και κατηγορούμενος) στη δίκη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά και άλλων 5 πρώην στελεχών της εταιρίας για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, η οποία έχει αναβληθεί, τουλάχιστον, μέχρι αύριο, προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις από τον, μέχρι πρότινος, διαφεύγοντα ύποπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ