Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναμένεται με αγωνία μόνο η συμμετοχή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Με το αποτέλεσμα, σχεδόν, βέβαιο, οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνται, σήμερα, να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό, μετά την πρόωρη παραίτηση, τον περασμένο Δεκέμβρη, του Εχούντ Μπαράκ. Μέσα σε ένα έντονο κλίμα δυσαρέσκειας εντός του Ισραήλ, οι προσπάθειες του Μπαράκ να μειώσει την τεράστια διαφορά που τον χωρίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, από τον Σαρόν φαίνεται να βαίνει σε αποτυχία, καθώς μεγάλο κομμάτι του ισραηλινού εκλογικού σώματος φέρεται διατεθειμένο να απόσχει ή να ψηφίσει λευκό εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία και την καταδίκη του, τόσο για το «κακό» Μπαράκ, όσο και για το «χειρότερο» Σαρόν. Αν και συνήθως η συμμετοχή στις εκλογές των 4,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ξεπερνά το 80%, σήμερα η κατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι πολύ διαφορετική.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ και χτες οι δύο συνυποψήφιοι αρκέστηκαν, μετά από συμφωνία, σε λιτά και λακωνικά μηνύματα μέσω της, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδας «Γιεντότ Αχρονότ». Ο Αριέλ Σαρόν, που, όπως σχολιάζουν αναλυτές, δείχνει «καλός μαθητής στους συμβούλους επικοινωνίας του», προσπάθησε, τόσο στις τελευταίες εμφανίσεις του όσο και στο γραπτό μήνυμά του, να «απαλύνει» τις «ιαχές πολέμου». Ετσι, μετά από εκτενή αναφορά στην αγωνία του για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές του Ισραήλ, αρκέστηκε, γραπτώς, να δεσμευτεί ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει στον ισραηλινό λαό ηρεμία, ασφάλεια, ειρήνη, ενότητα και μια διαφορετική ηγεσία».

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής, ο ηγέτης του Λικούντ δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ότι αποδέχεται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αρκεί να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και να είναι αποστρατικοποιημένο. Μάλιστα, ο Σαρόν, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, προτίμησε, χτες, να ασχοληθεί με τη «σύνθεση και τη στρατηγική της κυβέρνησής του» καθώς τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και η δηλωμένη στήριξη των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων, έχουν καταστήσει σχεδόν βέβαιη την επικράτησή του.

Αντίθετο κλίμα επικρατεί, από την άλλη, στο επιτελείο του Εχούντ Μπαράκ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μαραθώνιες προσπάθειες, τα τελευταία 24ωρα, να επανακτήσει, σίγουρα όχι την εμπιστοσύνη αλλά τουλάχιστον, την ψήφο πολλών πληθυσμιακών μειονοτήτων αλλά και δυσαρεστημένων οπαδών του Εργατικού Κόμματος, που του εξασφάλισαν και τη σαρωτική του νίκη το Μάη του 1999. Ο τρόπος γνωστός: «η εκλογική αναμέτρηση είναι μια επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, μια εκλογή Σαρόν θα φέρει έναν πόλεμο, με άγνωστα αποτελέσματα και συνέπειες και για το Ισραήλ». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε γραπτώς, μέσω της «Γιεντότ Αχρονότ» στους Ισραηλινούς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος στις τελευταίες εμφανίσεις του υπεραμύνθηκε της τακτικής και των επιλογών του.

Εντούτοις, οι προσπάθειές του μάλλον απέβησαν άκαρπες. Οι μετανάστες από τη Ρωσία, με το κόμμα τους «Γίσραελ Μπ' Αλίγια» δεν μπορούν να συγχωρήσουν στον Μπαράκ ότι διαπραγματεύτηκε με τους υπερορθόδοξους Εβραίους το υπουργείο Παιδείας και ότι δεν παρενέβη, προκειμένου να τους εξασφαλίσει ίση μεταχείριση. Περισσότερα, και σαφώς βαθύτερα στο χρόνο, τα «παράπονα» των Ισραηλινών Αράβων, που δεν πείστηκαν από την «έκφραση λύπης» του Μπαράκ για τα 13 θύματά τους, στις διαδηλώσεις υποστήριξης της Ιντιφάντα. Τα δύο κόμματά τους κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να απόσχουν της διαδικασίας.

«Λευκό» καταδίκης από το ΚΚ Ισραήλ

«Από την έναρξη της προεκλογικής διαδικασίας, τονίσαμε ότι εάν η κυβέρνηση Μπαράκ επρόκειτο να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους, αυτή η εκλογική μάχη θα ήταν ένα δημοψήφισμα της συμφωνίας, και εμείς θα την υποστηρίζαμε. Εφόσον, όμως, ο Μπαράκ δεν έχει μια τέτοια συμφωνία, και δε δεσμεύεται ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον Σαρόν, και δε δεσμεύεται να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στους εργαζομένους και απέναντι στους Ισραηλινούς Αραβες, υπάρχει ανάγκη για μια ψήφο διαμαρτυρίας. Στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος, ψήφος διαμαρτυρίας είναι το λευκό.

Αφού καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στον Μπαράκ και στον Σαρόν, η λευκή ψήφος είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στη συνέχιση του αποκλεισμού και της καταπίεσης στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενάντια στις εθνικές διακρίσεις και ενάντια στη διεύρυνση των φτωχών στρωμάτων. Θα είναι μια ψήφος πολιτικής αλλαγής του συγκεκριμένου πολιτικού και εκλογικού συστήματος..».

Με αυτά τα λόγια, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚ Ισραήλ και ο Συνασπισμός για την Ειρήνη και την Ισότητα (Hadash), στο οποίο συμμετέχει, καλούν τα μέλη και τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν λευκό, αρνούμενοι να επιλέξουν ανάμεσα στο «κακό και στο χειρότερο». Το Hadash και το ΚΚ Ισραήλ είχαν στηρίξει, όπως άλλωστε και οι Ισραηλινοί Αραβες (1/5 πληθυσμού), τον Μπαράκ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση με τη δέσμευση της ολοκλήρωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αντιφατικές δηλώσεις στα αυτόνομα

«Οποιος και αν είναι ο νέος πρωθυπουργός, η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνδιαλλαγεί μαζί του, επιμένοντας στις συνομιλίες και στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας». Αυτό δήλωνε, χθες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή ονόμαζε «ημέρα οργής» τη σημερινή, καλώντας όλους τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας και τον παρατεταμένο αποκλεισμό που επιβλήθηκε στα αυτόνομα εδάφη, «προκειμένου να διασφαλιστεί η ήρεμη διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών».

Λιγότερο διατεθειμένος για διάλογο με το Σαρόν εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Φατάχ», στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκουτί, ο οποίος δήλωνε κατηγορηματικά ότι «η εκλογή Σαρόν αποτελεί την έναρξη νέου κύκλου βίας, και αποδεικνύει την αναγκαιότητα συνέχισης της Ιντιφάντα και της αντίστασης», ενώ προέβλεψε ότι δε θα είναι βιώσιμη όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό, ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά σε συγκρούσεις κοντά στον εποικισμό Κχαν Γιουνίς, της Γάζας, όπως επίσης και ένας μικρός Παλαιστίνιος στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ