Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εμμονή στην πρόκληση της «αντιπυραυλικής άμυνας»

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο με τους Ράμσφιλντ, Σάρπιγκ, Ρόμπερτσον και Ρίτσαρντ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο με τους Ράμσφιλντ, Σάρπιγκ, Ρόμπερτσον και Ρίτσαρντ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Από ένα σημείο και μετά επιστροφή καμιά», έλεγε ο μεγάλος Τσέχος μελαγχολικός, Φραντς Κάφκα, δεκάδες χρόνια πίσω. Η φράση αυτή «επιστρέφει» με ορμή, εγείροντας τον τρόμο και συνειδήσεις, μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Αμερικανών ανώτατων αξιωματούχων, οι οποίες επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Την εμμονή των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική προστασία τους... με άλλα λόγια έναν «πόλεμο των άστρων», που μόνο αμυντικός δεν μπορεί να είναι...

« Το σύστημα δε θα αποτελεί απειλή για κανένα» προσπάθησε να «καθησυχάσει» ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφιλντ, τους παρευρισκόμενους ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους και ειδικούς σε θέματα άμυνας, που έλαβαν μέρος σε Συνέδριο για την «ευρωπαϊκή άμυνα» που έγινε στο Μόναχο. Μάλλον, επί ματαίω, καθώς με την ομιλία του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην «αντιπυραυλική θωράκιση» της χώρας με την προώθηση και την υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (NMD), έστω κι αν δεν κατορθώσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την ανάπτυξη από τις ΗΠΑ της ασπίδας αντιπυραυλικής προστασίας και απαντώντας στην εναρκτήρια ομιλία του οικοδεσπότη του Συνεδρίου, Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τη θέση τους και να συζητήσουν ανοιχτά με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους τα άμεσα σχέδιά τους όσον αφορά το NMD, ο υπουργός Αμυνας - ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, που επισκέπτεται την Ευρώπη - δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρονται να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες συμμαχικές χώρες να αναπτύξουν ανάλογα αντιπυραυλικά συστήματα.

Ο Κόλιν Πάουελ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής

Associated Press

Ο Κόλιν Πάουελ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής
Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε μια από τις βασικότερες ανησυχίες των Ευρωπαίων, δηλαδή μήπως η αντιπυραυλική άμυνα αποβεί σε βάρος της συνέχισης εφαρμογής της διεθνούς συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών και βλάψει τις σχέσεις με τη Μόσχα, δηλαδή τη συνθήκη απαγόρευσης βαλλιστικών πυραύλων START II, που υπεγράφη μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ το 1972. Βέβαια, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ράμσφιλντ δεν μπόρεσε να αντέξει και να μην εκστομίσει την καθοριστική φράση: « Είναι γεγονός ότι δεν αποτελεί κίνδυνο. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μη σώζει κανείς αυτούς που αποτελούν απειλή για τους άλλους» και παρότρυνε τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «πόλεμος των άστρων».

«Ισως εγκαταλείψουμε την START II»

Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC, στο Μόναχο, εκτός των εύλογων αντιθέσεων των Ευρωπαίων συμμάχων όσον αφορά την υλοποίηση του NMD και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, ένα ακόμη στοιχείο που δημιουργεί ανησυχίες και πολλά ερωτήματα είναι η κατανόηση όσον το δυνατόν περισσότερο της πιθανής κατεύθυνσης που μπορεί να έχει η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τους «συμμάχους» της και αν τελικά η κυβέρνηση Μπους θα λαμβάνει αποφάσεις παίρνοντας υπόψη τις απόψεις των Ευρωπαίων συμμάχων.

Δε χρειάστηκε να περιμένουν πολύ οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» για να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις που ήρθαν διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος κατά την πρώτη ολική συνέντευξή του αποσαφήνισε, και μάλιστα δίνοντας έμφαση, ότι η κυβέρνηση Μπους θα προχωρήσει στην υλοποίηση του NMD « ακόμη και αν δεν υπάρχουν η πλήρης συναίνεση και διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, την Κίνα ή τους Ευρωπαίους συμμάχους».

Παρά λοιπόν τις αντιρρήσεις συμμάχων, αλλά και άλλων χωρών, ο Πάουελ τόνισε ότι «ίσως καταστεί αναγκαίο να εγκαταλείψουμε τη συνθήκη, εάν αυτή δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς μας» και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να πείσουμε όλους ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι προς το συμφέρον όλων μας, των συμμάχων μας, αλλά και του υπολοίπου κόσμου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ