Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με πανηγυρισμούς έγιναν δεκτοί ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ και οι 437 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι στο Βόρειο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη αντίστοιχα. Αλλοι 40 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, αφού συναντήθηκαν με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, στην Αίγυπτο μεταφέρθηκαν σε Τουρκία, Κατάρ, Ιορδανία, Συρία, όπως προέβλεπε η συμφωνία. Ακόμη 550 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, σε δύο μήνες, με τους περισσότερους να μεταφέρονται εκτός παλαιστινιακών εδαφών, «εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια» όπως διεμήνυε η ισραηλινή ηγεσία.

Αρκετοί από τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατάγονται από τη Δ. Οχθη, όπως τελικά αποδείχτηκε κατά τη γιορτή υποδοχής τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν οικογένεια στην περιοχή. Γιορτή υποδοχής διοργανώθηκε και στη Ραμάλα, όπου ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς («Φατάχ») χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Παρ' όλα αυτά, η σχετική συζήτηση εντείνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη, δήλωνε, διά του δικηγόρου του, ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να είναι σαφώς πολύ καλύτερη, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και ηγετικά στελέχη άλλων οργανώσεων (π.χ. τον ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ή τον ίδιο)». Επίσης, πλέον είναι σαφές ότι τα ονόματα των Παλαιστινίων που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής είναι κυρίως «μέλη της Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ