Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μπαράζ από νέα μέτρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, καρατόμηση σε κατώτατους μισθούς και μεροκάματα, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Στο αντιλαϊκό τραπέζι η πλήρης εφαρμογή της κοιναγορίτικης Οδηγίας «Μπολκεστάιν» κ.ά.

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στα χειρότερα που έρχονται, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στα χειρότερα που έρχονται, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Σφοδρή κλιμάκωση στην ομοβροντία από τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, που πρόκειται να ξετυλίξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να κάνουν φτηνότερους τους εργάτες, για να τους παραδώσουν δέσμιους στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, προαναγγέλλει τώρα το αιματοβαμμένο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

Το κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν, που διοχετεύτηκε χτες στη δημοσιότητα, ενόψει και της εκταμίευσης της 6ης δόσης και του νέου μηχανισμού στήριξης της πλουτοκρατίας, αποκαλύπτει τις μεταξύ τους συμφωνίες για τα μέτρα - κόλαση, που, από κοινού, έχουν σχεδιάσει, μπροστά στα οποία αυτά που ήδη ψήφισαν, όπως τα χτεσινά, φαντάζουν απλές παρωνυχίδες.

Ανάμεσα σε άλλα, έρχονται τώρα να βάλουν μπροστά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση στον κατώτατο μισθό και στο μεροκάματο, τη συρρίκνωση και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και επιπλέον πρόσθετα μέτρα με αφετηρία στα 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Τα παραπάνω στοιχειοθετούν και το θεμέλιο των συζητήσεων και αποφάσεών τους στην επικείμενη, αυτήν την Κυριακή, Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ομολογούν ότι έχουν πέσει έξω σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους τους, στα ελλείμματα, στα φορολογικά έσοδα, ταυτόχρονα με την αλλαγή προς το χειρότερο και των εκτιμήσεών τους σχετικά με την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, για την αύξηση και της επίσημης ανεργίας κ.ά.

Με τη χτεσινή έκθεση, προαναγγέλλουν τα πολύ χειρότερα απέναντι στο λαό και συγκεκριμένα:

  • Χωρίς περιστροφές βάζουν στο τραπέζι «όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», καλώντας σε δήθεν «διάλογο» την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
  • Εξηγούν ότι στους παράγοντες της «ανταγωνιστικότητας» περιλαμβάνουν τους μισθούς, τους κατώτατους μισθούς, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επίσης και «πολλά άλλα μη μισθολογικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών».
  • Για το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ότι πρέπει να επιταχυνθούν, να πουληθούν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων «ακόμη και αν το αντίτιμο είναι κατώτερο από το προβλεπόμενο».
  • Αξιώνουν την επιτάχυνση του προγράμματος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και δεν έχει αποδώσει τα δημοσιονομικά οφέλη που έχουν συμφωνηθεί». Επίσης, σημειώνουν ότι από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έχουν εξαιρεθεί στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δικαστές, ακόμη ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τον αριθμό υπαλλήλων που θα «αποχωρήσουν».
  • Με στόχο να βουτήξουν από τις λαϊκές τσέπες μέχρι και την τελευταία δεκάρα έρχονται να υπενθυμίσουν την «καθυστέρηση στην αύξηση των τιμολογίων στον ΟΑΣΑ και ΟΣΕ, το μηδενισμό του ελλείμματος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ιδιωτικοποίησή της».
  • Για την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή της κοιναγορίτικης Οδηγίας Μπολκεστάιν, τονίζοντας ότι η λίστα θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Ειδική αναφορά κάνουν στο «άνοιγμα» των φορτηγών δημόσιας χρήσης και για τα φαρμακεία.
  • Περιμένουν την επίσημη ανεργία για το 2012 στο 17,5%, να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και για το 2013, εξέλιξη που σημαίνει ότι στην κατάσταση της επίσημης ανεργίας θα βρίσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. Πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους περιμένουν τώρα τόσο τα ελλείμματα που εμφανίζουν όσο και το κρατικό χρέος (181,4% του ΑΕΠ ή στα 385 δισ. ευρώ για το 2012).
  • Τα επιπλέον πακέτα μέτρων για το 2012 ξεκινούν από τα 3,4 δισ. ευρώ και για το 2013 από τα 4,8 δισ. ευρώ (συνολικά 8,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014). Για το συγκεκριμένο δεν έχουν προχωρήσει σε «εξειδικεύσεις» και είναι απόλυτα φανερό ότι θα τα συζητήσουν και δρομολογήσουν στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν την Κυριακή.
  • Τέλος, η Κομισιόν προτείνει την εκταμίευση της 6ης δόσης «όσο το δυνατό συντομότερα» και ισχυρίζονται ότι βάζουν προϋπόθεση τη νομοθέτηση όλων των προηγούμενων αποφάσεών τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ