Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»
Επιλεκτική... υποβολή προτάσεων

Την τυπική έναρξη της υποβολής προτάσεων για την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» εξήγγειλε την περασμένη Δευτέρα η αρμόδια διοργανώτρια εταιρία του υπουργείου Πολιτισμού, «Εταιρεία Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΑΕ - Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

Η εταιρία υποτίθεται μεν ότι «απευθύνεται προς όλους τους δημιουργούς», υπενθυμίζει δε «ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εντάσσονται στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί (η Πολιτιστική Ολυμπιάδα)». Μάλιστα στην ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι «οι ήδη κατατεθειμένες προτάσεις θα πρέπει να εναρμονιστούν και να επαναπροσδιοριστούν ως προς αυτούς (τους άξονες)».

Στο φάκελο των προτάσεων πρέπει να περιλαμβάνονται: τίτλος, σύντομη περιγραφή (μέχρι δέκα σειρές), προϋπολογισμός, σχέση με τους άξονες που έχουν ανακοινωθεί, πιθανή συνεργασία με άλλους φορείς υλοποίησης ή με εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς, αναλυτική περιγραφή, ανάλυση προϋπολογισμού, δυνατότητα οικονομικής στήριξης από άλλες πηγές.

Πρόκειται για το ιδεολογικό πλαίσιο του θεσμού που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο στο Ζάππειο και το οποίο παραπέμπει ευθέως όχι μόνο στην αντίληψη της άρχουσας τάξης για τον πολιτισμό, αλλά και στην επιθυμία της να επιβάλει αυτή την αντίληψή της στους δημιουργούς. Το εν λόγω πλαίσιο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το πληροφορηθούν είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΠΟ (www.culture.gr) είτε από τα γραφεία της εταιρίας (Λυσίου 9, Πλάκα, τηλ. 3217.451, φαξ. 3219.223).

Να σημειωθεί όμως ότι στην πράξη άλλα από αυτά που αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας γίνονται. Λόγου χάρη, λέγεται ότι όσον αφορά την παρουσία του τομέα του βιβλίου στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», δεν κλήθηκαν ούτε οι συλλογικοί φορείς των εκδοτών - βιβλιοπωλών να καταθέσουν προτάσεις, ούτε καν κάποιοι εκδότες γνωστοί για τη σημαντική συμβολή τους στην εκδοτική παραγωγή της χώρας μας. Κλήθηκαν «δυο - τρεις, συνολικά, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βγάζουν από καιρό σε καιρό κάποιο βιβλίο, δεν είναι, όμως, εκδότες». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ένας από τους προσκληθέντες να δώσουν προτάσεις για εκδόσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» είναι ο Μ. Χαριτάτος («Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ