Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΣΡ
«Υπόδειξη» για τις τηλεοπτικές «κονσέρβες»

Η τακτική των καναλαρχών να γεμίζουν το πρόγραμμα των σταθμών με εκπομπές και σίριαλ σε επανάληψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλά κρατεί ακόμα και σήμερα, που οδεύουμε προς ...χειμώνα. Με αφορμή την «επιμήκυνση» αυτής της καλοκαιρινής τηλεοπτικής περιόδου τον Οκτώβρη, αλλά και τη «συνταγματικά κατοχυρωμένη» υποχρέωση των καναλιών να εξασφαλίζουν την «ποιοτική στάθμη» των προγραμμάτων που μεταδίδουν, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε σχετική υπόδειξη, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητά να προχωρήσουν στην παραγωγή νέου τηλεοπτικού προγράμματος.

Σε αυτή ζητά από τους κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να μεριμνούν για την «ανάπτυξη προγραμμάτων στους τομείς ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας», την «παραγωγή προγραμμάτων από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς», καθώς επίσης και να αποφεύγουν «συχνή μετάδοση εκπομπών σε επανάληψη». Επίσης, το ΕΣΡ υποδεικνύει στα κανάλια να σέβονται την αξιοπρέπεια του ατόμου, του ιδιωτικού βίου, να αποφεύγουν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και την παρουσίαση πραγματικών ή σκηνοθετημένων γεγονότων ή προσωπικών διαφορών με σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης, καθώς και να μεριμνούν για την «προστασία των ανηλίκων είτε ως συμμετεχόντων σε εκπομπές, είτε ως τηλεθεατών».

Παράλληλα, υποδεικνύει στα κανάλια να ανταποκρίνονται τα προγράμματα στο χαρακτήρα που έχουν επιλέξει (ενημερωτικό ή μη), καθώς και να μεριμνούν για «τη χρήση των νέων μορφών προβολής και προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών (όπως η τοποθέτηση προϊόντων) κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατά τρόπο και συχνότητα που δεν αλλοιώνει την ακεραιότητά του».

Κατά τα λοιπά, το ΕΣΡ επέβαλε στη χτεσινή του συνεδρίαση πρόστιμα συνολικού ύψους 105.000 ευρώ. Το ποσό των 70.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΟΝΤΡΑ» για την εκπομπή του Στ. Χίου. Το αιτιολογικό είναι για «προσβολή εννόμου τάξεως», «προτροπή σε πράξεις βίας», «μετάδοση γεγονότων χωρίς αίσθημα ευθύνης» και «χρήση τεχνικών μέσων που απευθύνονται στο υποσυνείδητο». Στη διάρκεια της εκπομπής ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδη, αποκάλεσε χούντα την κυβέρνηση, παραλλήλισε τον πρωθυπουργό με τον Παπαδόπουλο και αποκάλεσε τους αστυνομικούς γουρούνια και μοσχάρια.

Για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση (21 και 22.4.2011) στην εκπομπή «Chef στον αέρα», επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Με 20.000 ευρώ «τιμωρήθηκε» ο «Αστρα» νομού Μαγνησίας για παράνομη μετάδοση του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού από τον τηλεοπτικό σταθμό με σταθερή εικόνα.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης, 18 Οκτώβρη, το ΕΣΡ ενέκρινε και τυπικά πλέον τη μεταβίβαση των μετοχών για το «Κανάλι 10» και του «Ράδιο ΖΗΤΑ» της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε για το «Κανάλι 10» η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών από τον Γιώργο Τράγκα στην εταιρεία «ΜΥΕΝΠΙ» (μοναδικός εκπρόσωπος της εταιρείας ο Πέτρος Κυριακίδης), ενώ για το «Ράδιο ΖΗΤΑ» εγκρίθηκε η μεταβίβαση από την εταιρεία «Λάμψη» στις «Αττικές Εκδόσεις», «Star Επενδυτική» και Κωνσταντίνο Γραφιαδέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ