Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αφετηρία κλιμάκωσης του αγώνα η 48ωρη απεργία

Διευρυμένη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από τα επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 20 Οκτώβρη στο Σύνταγμα
Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 20 Οκτώβρη στο Σύνταγμα
Βήμα μπροστά για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, αποτέλεσε η μάχη της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 και 20 Οκτώβρη. Την εκτίμηση αυτή έκανε προχτές η διοίκηση του συνδικάτου σε διευρυμένη συνεδρίασή της στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από τα επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεκρού αγωνιστή οικοδόμου Δήμητρη Κοτζαρίδη που ολοκληρώθηκε με χειροκρότημα και τους δεκάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές που με μια φωνή δήλωσαν «αθάνατος».

Οπως αναφέρθηκε, η 48ωρη απεργία ήταν μια δύσκολη μάχη για τον κλάδο που όμως μετρά και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Τα μπλοκ των συνδικάτων και των επιχειρησιακών σωματείων και τις δυο μέρες της απεργίας ήταν ιδιαίτερα μαζικά.

Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας μπήκαν περισσότερες δυνάμεις από κάθε άλλη φορά.

Τα επιχειρησιακά σωματεία, ψηφοδέλτια, επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές έδωσαν τη μάχη της προετοιμασίας και της περιφρούρησης της απεργίας (π.χ. Χίλτον).

Το συνδικάτο άπλωσε τη δουλειά σε περισσότερους χώρους δουλειάς (π.χ. σε επιχείρησης εστίασης).

Νέοι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους πλαισιώνουν τις ταξικές δυνάμεις, πείθονται για την αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης τους.

Η ίδια η 48ωρη απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ατσάλωσαν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους που συμμετείχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δολοφονική επίθεση σε διαδηλωτές, η εικόνα που ήρθε από τους τόπους δουλειάς είναι ότι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά - και όχι μόνο - πήραν και κουράγιο και δύναμη. Αυτό αποτυπώθηκε ακόμα και την επόμενη της 48ωρης όπου σε διάφορα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι μπήκαν με ψηλά το κεφάλι και σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκαν να υποκύψουν στις διάφορες εργοδοτικές απαιτήσεις.

Συζήτηση και για τις εξελίξεις στο «Ledra Marriott»

Στη συνεδρίαση, συζητήθηκε η επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ledra Marriott» για το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σύσσωμη η διοίκηση αλλά και τα επιχειρησιακά σωματεία εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η επίθεση στο «Ledra Marriott» αφορά όλο τον κλάδο και γι' αυτό σύσσωμος ο κλάδος θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων στο ξενοδοχείο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πλέον μέσα στους χώρους δουλειάς διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η μάχη για την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν πρέπει, σημείωσε, να γίνει καμία «κοιλιά» στη δράση μετά τη 48ωρη απεργία και τα σωματεία πιο αποφασιστικά να παλέψουν για νέες εγγραφές στο σωματείο, για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς, να πληθύνουν οι συσκέψεις με εργαζόμενους, κλπ. Και κατέληξε τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους πρέπει να σταθούν αδιάλλακτοι απέναντι σε αυτή τη σφοδρή επίθεση και μαχητικά να παλέψουν ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή όλων όσων υπονομεύουν τη ζωή της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ