Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε «καλό κλίμα», όπως διαρρεόταν, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της 6μελούς αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, κατά την οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Κυριακή. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν έξι από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου (Ομάν, Σουδάν, Υεμένη, Αίγυπτος, Αλγερία, Κατάρ), με επικεφαλής τον προεδρεύοντα, στην παρούσα φάση, του συμβουλίου, τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι.

Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος σε έκτακτη σύνοδό του στις 17 Οκτώβρη, με την οποία καλούσε σε άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων και σε άμεση έναρξη διαλόγου ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στις αντικαθεστωτικές οργανώσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση, την εξεύρεση μέσης λύσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση έθετε ως χρονοδιάγραμμα την πάροδο 15 ημερών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος, θα υπάρξουν συνέπειες για τη Συρία, των οποίων το περιεχόμενο δεν αποσαφηνίζεται, αλλά διαρρεόταν ότι πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η προσωρινή εκδίωξή της από το Σύνδεσμο.

Ενώ λάμβανε χώρα η συνάντηση, στην πλατεία Ομαϊάδων στο ιστορικό κέντρο της Δαμασκού πραγματοποιούνταν μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Ασαντ, ενώ αντίθετα σε πολλές πόλεις, όπως οι Χομς, Χάμα, Ντεράα, Ιντλίμπ, πραγματοποιούνταν γενική απεργία και συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής, κατά τις οποίες, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι εννιά στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν έγιναν στόχος πιθανότατα ρουκέτας που φέρεται να εκτοξεύτηκε από ομάδα ενόπλων, πιθανότατα λιποτακτών, κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί, μέχρι το βράδυ, από τη Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ