Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Να μείνει το ΝΑΤΟ ζητά η νέα εξουσία

ΝΤΟΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Να παρατείνει το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη μέχρι τα τέλη του χρόνου έτσι ώστε να συνδράμει στη σύλληψη οπαδών και συνεργατών του Καντάφι» ζήτησε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, μιλώντας σε σύνοδο των αρχηγών ΓΕΣ των χωρών που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του, δηλαδή χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σουηδίας. Ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι αυτό που μπορεί να αρθεί είναι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που προέβλεπε η σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Συμμαχίας ανέβαλαν για την Παρασκευή τη σχετική απόφαση προκειμένου να ολοκληρώσει επαφές που έχει με τον ΟΗΕ και με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ο ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Εντούτοις, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να υιοθετηθεί η αρχική απόφαση, της περασμένης εβδομάδας, που προέβλεπε ολοκλήρωση της επιχείρησης στις 31 Οκτώβρη. Ηδη, αρκετοί συμμετέχοντες έχουν αποσύρει τα αεροσκάφη τους. Επιπλέον, σε ένα γενικότερο κλίμα περικοπών των αμυντικών προϋπολογισμών, η παράταση της πολυδάπανης επιχείρησης δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από τους «προθύμους», που μόλις τώρα θυμήθηκαν ότι «αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η προφύλαξη των αμάχων και όχι η καταδίωξη συγκεκριμένων ατόμων».

Η αναφορά φωτογράφιζε τον γιο Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Αμπντάλα αλ Σανούσι, που φέρονται να βρίσκονται κοντά στα σύνορα Νίγηρα και Αλγερίας. Πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο υποστήριζαν ότι οι δύο θέλουν να παραδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχει εκδώσει ένταλμα εις βάρος τους, πληροφορία που διαψεύστηκε από το ΔΠΔ.

Ολα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων λήγει εδώ. Μάλλον αλλάζει μορφή. Οπως αποκάλυψε ο αρχηγός ΓΕΣ του Κατάρ, αντιστράτηγος Χαμάντ μπιν Αλι Αλ Ατίγια, αμέσως μετά τον τυπικό τερματισμό της ΝΑΤΟικής από αέρος επέμβασης, αρχίζει μια νέα επιχείρηση, υπό την ηγεσία του Κατάρ, που συμπεριλαμβάνει «εκπαίδευση των δυνάμεων του Συμβουλίου και εντοπισμό του διάσπαρτου οπλισμού που υπάρχει στη χώρα». Θα συμμετάσχουν 13 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία. Επιβεβαίωσε και κάτι που όλοι υποψιάζονταν. Οτι «χιλιάδες στρατιώτες από το Κατάρ βρίσκονταν, εξαρχής, στο πλευρό των αντικαθεστωτικών εντός Λιβύης».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών αυξάνονται οι καταγγελίες ότι τόνοι στρατιωτικού υλικού βρίσκονται διάσπαρτοι στην έρημο και έχουν ήδη περάσει σε άγνωστα χέρια, αν και ο μεγάλος αυτός κίνδυνος είχε επισημανθεί εγκαίρως και στο ΝΑΤΟ και στο Μεταβατικό Συμβούλιο, που όμως δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για το μοίρασμα της ...λείας (2011-10-25 00:00:00.0)
Ισλαμικό νόμο υπόσχονται οι αντικαθεστωτικοί (2011-09-14 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η ξένη «βοήθεια» (2011-08-26 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου των ιμπεριαλιστών για την επόμενη μέρα (2011-08-25 00:00:00.0)
Αγρια εγκλήματα ιμπεριαλιστών κατά του λαού της Λιβύης (2011-08-24 00:00:00.0)
Πέφτουν οι «αντικαθεστωτικές» μάσκες (2011-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ