Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας και με επιχειρηματίες

ΤΥΝΙΔΑ.--

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στο ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» και στα δύο κεντρο-αριστερά κόμματα που το ακολουθούν στις πρώτες εκλογές μετά την εκδίωξη Μπεν Αλι. Πρόκειται για αναμόρφωση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία τους με την εκμετάλλευση του τυνησιακού λαού.

Επιτελείς του «Ενάχντα» έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με συναδέλφους τους από το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία» και το «Δημοκρατικό Φόρουμ για την Εργασία και τις Ελευθερίες» (Ετακατόλ), προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και για το πρόσωπο του μεταβατικού Προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι και τα τρία κόμματα ήταν εκτός νόμου κατά την περίοδο ηγεσίας του Μπεν Αλι.

Το «Ενάχντα» πρότεινε, ήδη, δημοσίως τον Γενικό του Γραμματέα, Χάμαντ Τζμπάλι, που παρέμεινε φυλακισμένος επί 17 χρόνια υπό το καθεστώς Μπεν Αλι, για τη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού. Ως αντάλλαγμα εμφανίζεται πρόθυμο να παραχωρήσει τη θέση του προσωρινού Προέδρου σε έναν από τους ηγέτες των δύο κομμάτων με τα οποία συζητά για την κυβέρνηση ή ακόμη και στον μεταβατικό πρωθυπουργό, Μπέτζι Κάιντ Σέμπσι.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ αργά χθες ή σήμερα αναμένονταν και τα τελικά αποτελέσματα, καθώς η καταμέτρηση προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, τόσο λόγω της μεγάλης συμμετοχής υποψηφίων και ψηφισάντων, όσο και λόγω της προσοχής που αποδίδεται για να μην υπάρξει κανένα παράπονο περί παρατυπίας. Με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα, το «Ενάχντα» φαίνεται να καταλαμβάνει το 44% των 217 εδρών της νέας Βουλής που θα εκπονήσει Σύνταγμα.

Ο ηγέτης του «Ενάχντα», Ρασίντ Γανούσι, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει κανένα θώκο στην παρούσα φάση, προφανώς, όπως λένε αρκετοί αναλυτές, επιδιώκοντας να προετοιμαστεί καλύτερα για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν περί το 2013. Το ότι δεν διεκδικεί κάποια θέση, δεν εμποδίζει τον Γανούσι να έχει καθημερινά επαφές με εκπροσώπους του τυνησιακού επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ξένων πολυεθνικών, τους οποίους διαβεβαιώνει ακούραστα για την αποφασιστικότητά του «να στηρίξει με κάθε τρόπο» την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει πιο πειστικός, έχει υπαναχωρήσει από παλαιότερες πιο «σκληρές» θέσεις περί εφαρμογής, ως πηγής κάθε νομοθεσίας, του ισλαμικού νόμου (σαρία) και αναγνωρίζει, πλέον, ότι μπορούν να υπάρξουν «πολλές εξαιρέσεις και πολλές ειδικές περιπτώσεις», όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός. Προς το παρόν, πάντως, οι καπιταλιστικές αγορές φαίνεται να πείθονται και το χρηματιστήριο της Τύνιδας παρουσιάζει διαρκή άνοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ