Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Δίχως σημαντικό πολιτικό βάρος, αλλά ως σαφή ένδειξη της διάθεσης και των προθέσεων του ιρλανδικού λαού, στις κάλπες προσήλθαν χτες σχεδόν τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και διάδοχο της Μέρι ΜακΑλίζ, η οποία αποχωρεί έπειτα από δύο επταετείς θητείες.

Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία, που αποτελεί κυρίως συμβολικό αξίωμα στην Ιρλανδία: Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην διοικητής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, με ιρλανδικό διαβατήριο, ο οποίος εκπροσωπεί το Σιν Φέιν.

Ο ευρωβουλευτής Γκέι Μίτσελ του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού και ο Μάικλ Χίγκινς, ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού που εκπροσωπεί το Εργατικό Κόμμα.

Ακολουθούν άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι: Ο Σον Γκάλαχερ, επιχειρηματίας που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι, ο Ντέιβιντ Νόρις γερουσιαστής, η Ντάνα Ρόζμαρι Σκάλον, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην ποπ σταρ και η Μέρι Ντέιβις, χωρίς πολιτική εμπειρία.

Αποτελέσματα, πάντως, αναμένονται αύριο. Οι κάλπες έκλεισαν χτες τα μεσάνυχτα, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει όλη τη σημερινή ημέρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ιρλανδικού εκλογικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ