Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για τις καθαρίστριες των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στη 1 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με αφορμή τα εκρηκτικά προβλήματα των καθαριστριών και καθαριστών στα δημόσια σχολεία και τις επιπτώσεις στην υγιεινή των μαθητών. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από κοινού με καθαρίστριες και καθαριστές σχολείων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων που συμμετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση του ΕΚΚΙ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ - ΚΙ, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από το σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι οι καθαρίστριες στο νομό παραμένουν από 2 έως 9 μήνες απλήρωτες και για το διάστημα αυτό εργάζονται ανασφάλιστες. Οχι μόνο δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, αντίθετα υπέστησαν μείωση, όταν οι μηνιαίοι «μισθοί» τους δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ! Επιπλέον, σε αρκετές δεν έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα των περσινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ελάχιστες μόνιμες καθαρίστριες έχουν απομείνει, ενώ έγιναν καταγγελίες ότι επιχειρείται σε αυτές να επιβληθούν επιπλέον καθήκοντα στο δήμο ή σε σχολεία, άλλα από εκείνα της αρμοδιότητάς τους. Οι περισσότερες έχουν υποχρεωθεί να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις έργου τις οποίες ανανεώνουν κάθε χρόνο, διάρκειας 10 μηνών, με βάση τις οποίες αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα, δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν εργασιακά δικαιώματα, ενώ δεν μπορούν να γραφτούν κατά τη διάρκεια της απόλυσής τους στο Ταμείο Ανεργίας.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η καθαριότητα των σχολικών χώρων πρέπει να αναδειχθεί σαν μείζον ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που μεταξύ άλλων προβλέπει: Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται. Σταθερή ανά μήνα καταβολή των δεδουλευμένων. Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το χρόνο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξω οι εργολάβοι από τα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για την καθαριότητα των σχολικών χώρων.

Οι καθαρίστριες που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να γραφτούν στο ταξικό τους σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, συγκροτώντας πενταμελή σωματειακή επιτροπή αγώνα στο πλαίσιό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ