Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προετοιμάζεται νέα αντιλαϊκή επίθεση

Οι λαοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα
Οι λαοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα
ΡΩΜΗ.--

Με ψήφο εμπιστοσύνης συνδέει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για τη «σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» της χώρας, που στόχο έχουν να διασώσουν την πλουτοκρατία από την καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετικού διατάγματος που θα είχε άμεση ισχύ. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να υπάρξει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που ανήκουν στην τοπική διοίκηση, πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», καθώς και άλλα, όπως νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικών χρεών που λειτουργούν ως «στάχτη στα μάτια» του λαού. Οι ήδη εξαγγελλόμενες επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και το ζήτημα της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο. Για τα θέματα αυτά, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως θα αρχίσει το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τα συνδικάτα - τα οποία συμμετέχουν ενεργά σε παρόμοιες «συζητήσεις».

Τέλος, εν μέσω εκκλήσεων του λεγόμενου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος για παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, έξι βουλευτές του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας, υπογράφουν επιστολή ζητώντας του να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει μια καινούρια φάση, προωθώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Χτες το απόγευμα, δύο βουλευτές του κόμματος Λαός της Ελευθερίας ανακοίνωσαν πως προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος «Udc», που συνεργάζεται τόσο με τον Μπερλουσκόνι, όσο και με το Δημοκρατικό Κόμμα σε τοπικό επίπεδο.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επανέλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως θα ζητήσει ορισμένες «τροποποιήσεις» στο λεγόμενο «πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας» του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι «αναπροσαρμογές» δεν σημαίνουν απαραίτητα «περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε, αλλά «τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των εταιρειών» επιπλέον αυτής του κράτους, προφανώς «απαντώντας» σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Expresso» που ανέφερε πως πιθανά να ζητηθούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Πορτογαλία, ήδη, εφαρμόζονται αντιλαϊκά μέτρα με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση της φορολογίας και μείωση των κοινωνικών δαπανών, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει το 13,4% το 2012. Εξαιτίας της αγανάκτησης και της δυσαρέσκειας των εργαζομένων έχει κηρυχθεί γενική απεργία για τις 24 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ