Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αδίσταχτη για το λαό όποιος κι αν τη στελεχώσει

Η ονοματολογία και οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία στα μέτρα και στη στρατηγική που τσακίζουν το λαό

Ο λαός με την πάλη του τους έχει ζορίσει. Με οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τους ανατρέψει
Ο λαός με την πάλη του τους έχει ζορίσει. Με οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τους ανατρέψει
Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αδυναμία του ντόπιου αστικού πολιτικού προσωπικού να κυβερνήσει με «συνταγές» του παρελθόντος αποτυπώνονται στις φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η διακοπή της χτεσινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, η θεατρινίστικη αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη και η μετάθεση της σύσκεψης για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας σήμερα το πρωί, φέρνουν στην επιφάνεια τις δυσκολίες στην πλευρά του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να διαχειριστεί την κρίση και τις συνέπειές της στο πολιτικό σύστημα.

Η παρέμβαση, εξάλλου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης», όπως και άλλων εκπροσώπων των καπιταλιστών, φανερώνει ακριβώς την αγωνία της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το σχέδιο της άρχουσας τάξης για μόνιμη αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του πολέμου εναντίον του λαού που σήμερα δρομολογείται μέσω της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, «μπλόκαρε» προσωρινά χτες: α) Στους διαγκωνισμούς μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην αστική διαχείριση. β) Στα παιχνίδια για την ηγεσία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. γ) Στους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των τμημάτων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Οι δικομματικές διεργασίες για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, που χτες επικεντρώθηκαν στον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο και στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν αμφισβήτηση από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά των στρατηγικών στοχεύσεων του μαύρου μετώπου: Την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτώβρη και την εφαρμογή του νέου βάρβαρου μνημονίου, την εκταμίευση της 6ης δόσης και το δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, που θα σηματοδοτήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα και διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Μόνιμη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμα που προηγήθηκε της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, έθεσε τις βάσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση της συγκρότησης μόνιμων και γενικευμένων αστικών συμμαχιών εναντίον του λαού. Η «νέα εθνική συνεργασία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, μπορεί «να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας. Αυτή της ειλικρινούς συνεργασίας και της συμπόρευσης σε όσα μας ενώνουν». Απόρροια ακριβώς αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών ήταν το παρασκήνιο της ονοματολογίας και των αντιπαραθέσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς συμφώνησαν ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος (προηγουμένως είχαν συμφωνήσει και για τον Απ. Κακλαμάνη που τελικά δεν προχώρησε), παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα επιτελεία των δύο κομμάτων διέρρεαν ως επικρατέστερο τον Λ. Παπαδήμο. Η διαρροή του ονόματος του Φ. Πετσάλνικου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Με την επιλογή Πετσάλνικου, η παραίτηση Παπανδρέου είναι εικονική», ανέφεραν κυβερνητικοί βουλευτές, που απειλούσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα υπουργοί της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) «φωτογράφιζαν» σαν καταλληλότερο τον Λ. Παπαδήμο. Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή Παπαδήμου «ναυάγησε» μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή «μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια» του Ε. Βενιζέλου για την «άμεση διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ», αφού, όπως ισχυρίζονταν, ο «Παπαδήμος θέλει κυβέρνηση μακράς πνοής». Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και σημείωσε ότι ο ίδιος «είχε προτείνει τον Ιούνιο τον Λ. Παπαδήμο για υπουργό Οικονομικών».

Μετά την αναβολή της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ξανάπεσε στο τραπέζι το όνομα του πρώην τραπεζίτη της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, αργά χτες βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε επίσημα ότι ο Λ. Παπαδήμος αποδέχεται να αναλάβει πρωθυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας σαν όρο «να υπογράψουν οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων το έγγραφο που ζητούν οι Βρυξέλλες για τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, να μην λήξει η θητεία της κυβέρνησης στις 19 Φεβρουαρίου και να στελεχωθεί η νέα κυβέρνηση με πολιτικούς και των δύο κομμάτων». Σήμερα, στις 10 π.μ., αναμένεται νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη υπό τον Κάρ. Παπούλια.

  • Αργά χτες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά όπου ο πρώτος σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές μετέφερε στον δεύτερο τους όρους του Λουκά Παπαδήμου και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να έχει και ο ίδιος προσωπική επαφή με τον τραπεζίτη...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ