Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι δύο Τσέχοι ομολόγησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι

ΠΡΑΓΑ.-

Οι δύο Τσέχοι πολίτες, που κρατούνταν στην Κούβα για παραβίαση της ιδιότητάς τους ως τουρίστες και λειτουργώντας κάτω από τις διαταγές των ΗΠΑ, προχώρησαν σε επαφές με μέλη μικρών αντεπαναστατικών ομάδων, έφτασαν χτες στη χώρα τους, μετά τη δημόσια ομολογία τους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιβάν Πιλίπ και ο Ζαν Μπουμπένικ, πρωτοστάτης της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης», έφτασαν χτες στην Τσεχία, ύστερα από έναν περίπου μήνα κράτησης στην Κούβα με την κατηγορία ότι ενέργησαν κάτω από τις διαταγές των ΗΠΑ και προχώρησαν σε αντεπαναστατικές ενέργειες, συναντώντας διάφορες μικρές ομάδες αντεπαναστατών.

Την περασμένη Δευτέρα, οι δύο αυτοί Τσέχοι πολίτες, παραδέχτηκαν σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ότι είχαν παραβιάσει τους νόμους της Κούβας, συναντώντας πολίτες που αντιτίθενται στο κράτος, ύστερα από εντολή του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ.

Η ομολογία τους αυτή, που διαβάστηκε σε ξένους διπλωμάτες και Κουβανούς αξιωματούχους, ικανοποίησε κατά μια άποψη την απαίτηση της Κούβας για μια συγνώμη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, με μεγάλη επισημότητα, αλαζονεία και έντονη επίκριση είχε διαμαρτυρηθεί, λέγοντας ότι οι κατηγορίες αυτές δεν ισχύουν. Από την πλευρά της Κούβας, κοινή αίσθηση ήταν πως έπρεπε να ζητηθεί συγνώμη από την Τσεχία.

Μετά τις ομολογίες των δύο Τσέχων πολιτών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Ζαν Καβάν, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τώρα υπάρχει ελπίδα πως αυτή (η ενέργεια) μπορεί να οδηγήσει σε μια ανανέωση των οικονομικών σχέσεων αλλά και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβάνοντας και τον πολιτικό διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ