Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Νέα» κυβέρνηση και επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα

ΡΩΜΗ.--

Διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα ξεκίνησε χτες και θα συνεχίσει και σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι για τη συγκρότηση - το γρηγορότερο δυνατό - κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει, ακόμα πιο εντατικά, την αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζοντας επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας. Είχε προηγηθεί η έγκριση του λεγόμενου «νόμου οικονομικής σταθερότητας» τόσο από την Γερουσία, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και η παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Σάββατο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Τζιορτζιο Ναπολιτάνο έδωσε την Κυριακή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην επίτροπο της ΕΕ, Μάριο Μόντι. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιανφράνκο Φίνι, εκτίμησε πως η κυβέρνηση αυτή θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης έως την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» έχει στηριχθεί από το «Λαό της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι, το «κεντροαριστερό» «Δημοκρατικό Κόμμα» και τον κεντρώο τρίτο πόλο, ωστόσο, ο μέχρι πρότινος σύμμαχος του Μπερλουσκόνι «Λίγκα του Βορρά» έχει ανακοινώσει πως δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και πως η στάση της θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Από τις Βρυξέλλες, σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ καλωσόρισαν την επιλογή του Μόντι ως «ενθαρρυντικό σημάδι ...της αποφασιστικότητας των ιταλικών αρχών να ξεπεράσουν την παρούσα κρίση». Ανάλογη ήταν και η δήλωση της προέδρου των Ιταλών Βιομηχάνων Εμα Μαρτσεγκάλια, που υποστήριξε πως «είναι πολύ σημαντικό να συσταθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».

Οι κυρίαρχες δυνάμεις φαίνεται να «ζορίζονται» να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση (με μηδενική ανάπτυξη, ανεργία, και το κρατικός χρέος κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ) και το σίγουρο είναι πως θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα κατά των εργαζομένων και του λαού. Ηδη, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2011 να προωθηθεί μια νέα δέσμη μέτρων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης μετέδωσαν πως στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής συμπεριλαμβάνεται η επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αυξάνοντας παράλληλα τις αντικειμενικές αξίες, καθώς και η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Τέλος, χτες, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η «UniCredit» ανακοίνωσε πως θα καταργήσει 5.000 θέσεις εργασίας στα πλαίσια του λεγόμενου «νέου στρατηγικού σχεδίου» που αφορά την αύξηση των κερδών της και την «ανταγωνιστικότητα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραίτηση Λέτα, συνέχιση αντιλαϊκής πολιτικής με Ρέντσι (2014-02-15 00:00:00.0)
Παραίτηση Λέτα, συνέχιση αντιλαϊκής πολιτικής με Ρέντσι (2014-02-15 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις για τη διάσωση του κεφαλαίου (2012-12-12 00:00:00.0)
Απολύσεις στο δημόσιο (2012-07-04 00:00:00.0)
Αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος για χειραγώγηση του λαού (2011-11-20 00:00:00.0)
Διεργασίες για την κυβέρνηση διάσωσης του κεφαλαίου (2011-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ