Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση

Από την επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση όπως μεταδόθηκε από ερασιτεχνικό βίντεο
Από την επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση όπως μεταδόθηκε από ερασιτεχνικό βίντεο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Σαφή κλιμάκωση πέραν των γνωστών ορίων, κλιμάκωση που σηματοδοτεί στιγμή καμπής για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και σαφές δείγμα ότι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν να παρέμβουν, αποτελεί η χτεσινή επίθεση κατά βάσης των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας σε προάστιο της Δαμασκού. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ρουκέτες και μπαράζ πυρών. Ακολούθησαν συγκρούσεις, ενώ γρήγορα όλη η περιοχή αποκλείστηκε από στρατό και ελικόπτερα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους και τέτοιας εμβέλειας επίθεση κατά εγκαταστάσεων του συριακού στρατού.

Οι συριακές αρχές δεν ανακοίνωσαν θύματα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», μια οργάνωση υπό τον πρώην αξιωματικό του συριακού στρατού Ριάντ αλ Ασάντ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αυτομολεί, στα μέσα του καλοκαιριού, και έκτοτε για πολύ καιρό βρισκόταν στην Τουρκία. Ο ίδιος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τον ακολουθούν στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει και έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν έχει δεχτεί στρατιωτική βοήθεια από κανένα», ισχυρισμός που από μόνος του θέτει σειρά ερωτημάτων ακριβώς για το αντίθετο.

Την ίδια ώρα, στο Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου - Τουρκίας, οι αραβικές χώρες επισημοποίησαν την απόφασή τους για αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στις εργασίες και στα όργανα του οργανισμού. Σε κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται η «επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και την προστασία των αμάχων» καθώς και η «αναγκαιότητα διατήρησης της ενότητας και της σταθερότητας της χώρας» ενώ υποτίθεται αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης. Ωστόσο αποφασίστηκε επίσης η αποστολή 500 μελών αραβικών ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων καθώς και στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία, η οποία, όμως, θα υλοποιηθεί εφόσον επιτευχθεί συνεννόηση με τη συριακή ηγεσία.

«Η Συρία δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απομόνωση από τον αραβικό κόσμο» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τη Ραμπάτ. Ο Νταβούτογλου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί, στην Αγκυρα, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζιπέ, ο οποίος αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, έχοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Το Παρίσι χτες απέσυρε τον πρεσβευτή του και τους προξένους του από τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ