Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Διευρύνονται οι ... «αστοχίες»

Απογειώνονται τα ελλείμματα, υποχωρούν τα έσοδα, εκτινάσσονται τα κονδύλια για τόκους!

Τρανταχτές αστοχίες και νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων φέρνει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2011. Παρά και σε αγεφύρωτη αντίθεση με τη σφοδρή κλιμάκωση έρχονται τώρα να εμφανίσουν τη διόγκωση των ελλειμμάτων (11,2% στο 10μηνο), την πτώση και των φορολογικών εσόδων(!), την αύξηση και των κρατικών δαπανών για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Ακόμη και έτσι η εμφανιζόμενη εικόνα είναι εξωραϊσμένη. Για την ώρα και λόγω της δήθεν «περιόδου χάριτος» δεν περιλαμβάνουν τα τοκοχρεολύσια για τα αρχικά δάνεια της τρόικας, που να σημειωθεί ότι μένουν στο απυρόβλητο, έξω από κάθε διαδικασία κουρέματος. Για το λαό τα πάντα έχουν αποδεχτεί τζάμπα κόπος. Μέχρι και την τελευταία δεκάρα που μαζεύουν από φόρους, το σύνολο των περικοπών για τις κάθε είδους κρατικές δαπάνες, όλα μαζί τα προορίζουν για τους μεγαλοδανειστές τους και τα άλλα σαπρόφυτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (Γενάρης - Οκτώβρης 2011):

Ελλειμμα: Διογκώθηκε στα 20,1 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ για το 2010) παίρνοντας και αύξηση 11,2%.

Εσοδα: Εμφανίζουν πτώση 4,1% και διαμορφώνονται στα 39,2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα πέσουν εντελώς έξω από το φετινό στόχο τους, που μετά και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαμορφώνεται στα 51,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στο δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης θα «πρέπει» να ληστέψουν από το λαό ακόμη 12,3 δισ. ευρώ. Για όσα τους «λείψουν» θα δρομολογήσουν και πρόσθετα μέτρα προκειμένου να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Δαπάνες: Φτάνουν στο σημείο να τις εμφανίζουν με διόγκωση 5,7% στα 57,4 δισ. ευρώ. Μόνο για τους τόκους (χώρια τα χρεολύσια) πλήρωσαν 15,2 δισ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 20% σε σχέση με το 10μηνο του 2010!

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ