Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στρατιωτική βάση των ΗΠΑ με στόχο την Κίνα

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, όπου θα δραστηριοποιηθούν ως το 2016 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες με παράλληλη αύξηση της παρουσίας αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, πλοίων και πυρηνικών υποβρυχίων, στη ναυτική βάση Στέρλινγκ (νοτίως του Περθ), ανακοίνωσε χτες στην Καμπέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

«Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία θα βοηθήσει τους εταίρους τους να καταλάβουν ότι έχουμε παρουσία για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή», σημείωσε, με το βλέμμα βεβαίως στραμμένο στην Κίνα, που αναπτύσσεται και με στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Αυστραλίας αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από τις αρχές του 2012 θα φθάσουν στο Ντάργουιν της Αυστραλίας οι πρώτοι 250 Αμερικανοί πεζοναύτες που θα στρατοπεδεύσουν σε ανοιχτό χώρο πραγματοποιώντας ασκήσεις για ένα εξάμηνο. Ως το 2014, οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα είναι 1.000 και θα φθάσουν τους 2.500 ως το 2016-17. Υποτίθεται πως η συμφωνία δεν αφορά «μόνιμη» στρατιωτική βάση γιατί οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα δρουν στην περιοχή εκ περιτροπής ανά εξάμηνο... Η συμφωνία προβλέπει ακόμη αυξημένη παρουσία αμερικανικών πλοίων και υποβρυχίων στη ναυτική βάση Στέρλινγκ.

Πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον πρόεδρο Ομπάμα και την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, είχαν ενημερωθεί οι ηγεσίες Κίνας, Ινδίας, Ινδονησίας, Νέας Ζηλανδίας, αλλά και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ενημερώθηκαν οι αρχές σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Βιετνάμ...

Ανησυχία σε Κίνα και Ινδονησία

«Η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ίσως αγνοεί ότι η οικονομική συνεργασία Αυστραλίας - Κίνας δεν απειλεί τις ΗΠΑ, ενώ η στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ τίθεται απέναντι από την Κίνα. Εάν η Αυστραλία χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να βλάψουν τα κινεζικά συμφέροντα, τότε ίσως βρεθεί εν μέσω πυρών» ήταν το αιχμηρό σχόλιο άρθρου στην αγγλόφωνη έκδοση της σινικής «Λαϊκής Ημερησίας».

Από την άλλη, Ινδονήσιος αξιωματούχος παρατήρησε ανήσυχος ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αυστραλία ίσως προκαλέσει «φαύλο κύκλο έντασης και δυσπιστίας»... Σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος και η Αυστραλή πρωθυπουργός θα μεταβούν στο Μπαλί της Ινδονησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ