Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απόλυση συνδικαλιστή δημοσιογράφου

Στην απόλυση του δημοσιογράφου Θανάση Βογιατζή προχωράει η εργοδοσία των «Θεσσαλικών Εκδόσεων ΑΕ», όπου ανήκει και η εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, τιμωρώντας τον για την άρνησή του να υποταχθεί στις αντεργατικές εργοδοτικές αποφάσεις και να δεχτεί μείωση των αποδοχών του κατά 20%.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν από τον Θ. Βογιατζή, που είναι συνδικαλιστής, επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων», να υπογράψει την απόλυσή του και μετά από 6-8 ή 10 μήνες να ξαναπάει να ξαναζητήσει δουλειά, αλλά αυτός αρνήθηκε και ζήτησε την επαναπρόσληψή του.

Χτες, έγινε τριμερής συνάντηση στην οποία η εταιρεία ζήτησε αναβολή και έτσι καθορίσθηκε νέα για την ερχόμενη Τετάρτη. Στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας συμπαραστάθηκαν στο διωκόμενο δημοσιογράφο συνάδελφοί του, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές από το συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», από τον ΙΜΑΣ κι άλλοι εργαζόμενοι.

Σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Τύπου του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, όπου αναμένεται να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο την ανάκληση της απόλυσης.

Να σημειώσουμε ότι η ίδια εταιρεία, στη βδομάδα που πέρασε, απέλυσε άλλους 8 υπαλλήλους της που εργάζονταν στο Πρακτορείο διακίνησης εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου που έχει, όπως και μία διοικητική υπάλληλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν άλλες οκτώ απολύσεις.

«Η απόλυση του συνδικαλιστή δημοσιογράφου είναι μία πρόκληση για όλους τους δημοσιογράφους, τους εργαζόμενους και δεν πρέπει να περάσει», τονίζει σε ανακοίνωση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου σημειώνοντας ότι «με αγώνα και κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που χρειάζεται να εκφραστεί έμπρακτα και στην περιοχή και στον κλάδο. Να υποχρεώσει την εργοδοσία στην ακύρωση της απόλυσης». Καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων να πράξουν το καθήκον τους.

Η Επιτροπή Αγώνα Τύπου και ΜΜΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ, αναφέρει: «Πρόκειται ξεκάθαρα για συνδικαλιστική δίωξη. Η εργοδοσία βρίσκει και τα κάνει. Οσο έχει δίπλα της ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν και δε μπορούν να ορθώσουν ανάστημα γιατί είναι ταγμένες σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, ότι δε γίνεται διαφορετικά, με άλλη παραγωγή και εξασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα, όσο συμφωνούν με την αντίληψη ότι θα υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες μερικών απολύσεων, αλλά το κύριο είναι να βγαίνουν κέρδη και να πολλαπλασιάζονται πάση θυσία, όσο οι εργαζόμενοι δέχονται οι ίδιοι να εκχωρούν τα δικαιώματά τους, τόσο ο οδοστρωτήρας θα προχωρά και θα ισοπεδώνει κι άλλους.

Αν δε σηκώσουμε κεφάλι θα έρθει η σειρά μας. Χρειάζεται ξεσηκωμός, αυτά τα μέτρα να μπλοκάρονται τη στιγμή που παίρνονται, με τον ίδιο αποφασιστικό και εκβιαστικό τρόπο που παίρνονται. Η «Χαλυβουργία» δείχνει, πραγματικά, το δρόμο αυτές τις μέρες: Από τη μια η περήφανη στάση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κι από την άλλη η συμβιβασμένη στάση του σωματείου στο Βόλο. Οταν δε σου αφήνεται άλλο περιθώριο, σταματάς τη δουλειά, απεργείς, στέκεσαι αλληλέγγυος, οργανώνεις την αντίδρασή σου, θυμίζεις ότι χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς φόβο, αυταπάτες, ταλαντεύσεις. Αν δεν πιέσεις, συνεχίζουν ακάθεκτοι. 'Η αυτοί ή εμείς. Αυτή πρέπει να είναι άμεσα, σήμερα η απάντησή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ