Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα Κατεχόμενα η υπογραφή συμφωνίας με τη «Shell»

Μεγαλώνουν οι κόντρες και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα υπογραφεί - όπως μεταδίδει ο τουρκοκυπριακός Τύπος - η συμφωνία της τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας ΤΡΑΟ με τη Shell, η οποία θα αφορά γεωτρήσεις τόσο στην Αττάλεια της Τουρκίας, όσο και σε περιοχές βόρεια της Κύπρου, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος. Η επιλογή να υπογραφεί η συμφωνία στα Κατεχόμενα, στόχο έχει να υποδαυλίσει την κλιμακούμενη ένταση και να παρουσιαστεί ως η απάντηση της Αγκυρας στις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την αμερικανο - ισραηλινή Noble Energy στο «οικόπεδο 12», εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαμπερντάρ», η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 26 Νοέμβρη στην Κερύνεια, όπου θα μεταβούν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο γενικός διευθυντής της ΤΡΑΟ, Γιουρντάλ Οζντάς και εκπρόσωποι της πολυεθνικής «Shell». Είναι χαρακτηριστικές παλαιότερες δηλώσεις του στελέχους της εταιρείας «Shell», Αρτάμ Ντιρέν, που σημειώνει ότι τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα βόρεια χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

Οπως είχε σημειώσει παλαιότερα ο Α. Ντιρέν, η «Shell» σχεδίαζε γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή ήδη από το 1974, με τα σχέδιά της να ακυρώνονται από την τουρκική εισβολή. Τα συγκεκριμένα σχέδια εμφανίζονται να αναβιώνουν από την ολλανδο - βρετανική «Shell», παραβλέποντας το ψευδοκράτος και τη συνεχιζόμενη κατοχή στα κυπριακά εδάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία με το ψευδοκράτος για «καθορισμό υφαλοκρηπίδας», μετά την ανακοίνωση των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πραγματοποίησε και έρευνες στα «οικόπεδα» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κατεχομένων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τη διεξαγωγή ερευνών και σε άλλα «οικόπεδα» που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για τη διχοτόμηση (2019-07-24 00:00:00.0)
Νέα NAVTEX για τουρκικές γεωτρήσεις (2018-11-15 00:00:00.0)
Εορτασμοί για την «επέτειο» του ψευδοκράτους (2007-11-13 00:00:00.0)
Ξεκινά έρευνες πετρελαίου σε Αιγαίο - Κύπρο (2007-02-15 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-09 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για κοιτάσματα πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας (2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ