Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Διέρρευσε» το πού βλέπει η Μόσχα τους κινδύνους

Στα ρωσικά ΜΜΕ διέρρευσε η εισήγηση του Νικολάι Μακάροφ, επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μιλώντας στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην πιθανότητα εμφάνισης ένοπλων συγκρούσεων στην περίμετρο ρωσικών συνόρων, οι οποίες, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να μετατραπούν σε γενικευμένο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων. Η εφημερίδα «Κομμερσάντ», υποστηρίζει πως στην εισήγηση του Μακάροφ απαριθμούνται οι παράγοντες αποσταθεροποίησης, οι οποίοι μπορούν να παρασύρουν τη Ρωσία σε ένοπλες συγκρούσεις. Ως τέτοιοι παράγοντες καταγράφονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η ασταθής κατάσταση στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, η οποία μπορεί να γίνει αφορμή για την εμπλοκή των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, ώστε να ανταποκριθεί η Ρωσία στις δεσμεύσεις της έναντι της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Επιπλέον, δεν αποκλείεται πως η αύξηση του πυρηνικού δυναμικού του Ιράν και της Βόρειας Κορέας θα προκαλέσει σύγκρουση των χωρών αυτών με τις ΗΠΑ και σε τέτοια περίπτωση θα εξετάζεται το θέμα εμπλοκής της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται στο πλευρό ποιας δύναμης αυτή θα σταθεί.

Ως απειλή επίσης καταγράφονται η αντιρωσική πολιτική των χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και της Γεωργίας, που μπορεί να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και οι αντιπαραθέσεις για την Αρκτική μπορούν να γίνουν αιτία σύγκρουσης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των αρκτικών χωρών, με τους ενεργειακούς πόρους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η δημιουργία του αμερικανο-ΝΑΤΟικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη επίσης ουσιαστικά παραβιάζει την υφιστάμενη ισορροπία των δυνάμεων καθώς και τη στρατηγική σταθερότητα γενικά.

Επιπλέον, στην εισήγηση σημειώνεται πως η στρατιωτική - πολιτική ηγεσία μιας σειράς χωρών για να πετύχει τα στρατηγικά της συμφέροντα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την «τεχνική» των λεγόμενων «έγχρωμων επαναστάσεων», που επιτρέπει τη χρήση βίας για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων πολιτικών καθεστώτων, όπως π.χ. της Λιβύης. Μάλιστα, στο ντοκουμέντο υπογραμμίζεται πως οι «τεχνικές» αυτές μπορούν να δοκιμαστούν τόσο στη Ρωσία, όσο και κατά των συμμάχων της.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ