Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση «χειρισμού κρίσεων» εντός και εκτός ΕΕ

Με ελληνική συμμετοχή, μέχρι τις 6 Δεκέμβρη

Ασκηση διαχείρισης κρίσεων, που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση και την προετοιμασία των στρατιωτικών και των πολιτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης σε κάποια χώρα εκτός, αλλά, χωρίς να αποκλείεται, και εντός ορίων των χωρών - μελών της, ξεκίνησε στις 18 Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκέμβρη 2011. Πρόκειται για την Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise - CME 11).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της άσκησης, «θα αξιολογηθεί η συνεργασία των αρμοδίων διευθύνσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δραστηριοτήτων (EEAS) και ο συντονισμός των στρατιωτικών και πολιτικών μέσων της EE». Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό, στο πλαίσιο του βαθέματος της στρατιωτικοποίησης της Ευρωένωσης, που συστάθηκε πέρσι τον Ιούλη, με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στήριξαν οι ομάδες των Συντηρητικών, των Φιλελευθέρων, των και Σοσιαλδημοκρατών και είναι απόρροια της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η υπηρεσία αυτή, που επικεφαλής της είναι η Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, υλοποιεί τις προβλέψεις για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (πολιτικοστρατιωτική επιτροπή, κέντρο διαχείρισης κρίσεων, δορυφορικό κέντρο, στρατιωτική επιτροπή, ευρωστρατός, EULEX κ.λπ.), για την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού δόγματος περί προληπτικού πολέμου. Επίσης, είναι εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων «απειλών», ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών - μελών.

Η άσκηση είναι ετήσια και θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δε θα αναπτυχθούν στρατεύματα. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν επιτελείς από το ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης και επιτελείς από τη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ (ΣΑ/ΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ