Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Εκβιασμοί με έκτη δόση και παραμονή στο ευρώ

Οι παραινέσεις στα αστικά κόμματα για έγγραφες δεσμεύσεις είναι πρώτα απ' όλα απειλή στο λαό να συναινέσει στη σφαγή του

Τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις συνεννοήσεις του νέου πρωθυπουργού με τους εταίρους του, ή από την εφαρμογή της συμφωνίας με ή χωρίς υπογραφές. Μέτωπο για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος
Τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις συνεννοήσεις του νέου πρωθυπουργού με τους εταίρους του, ή από την εφαρμογή της συμφωνίας με ή χωρίς υπογραφές. Μέτωπο για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος
Τη δέσμευση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου να σύρει βαθύτερα στη χρεοκοπία τα λαϊκά στρώματα, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τη συνοχή της ευρωζώνης, επανέλαβε χτες ο Λ. Παπαδήμος από τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι, πρόβαλε σαν εγγύηση για το τσάκισμα του λαού τη στρατηγική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. για την εφαρμογή του νέου μνημονίου και την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων.

Ο Λ. Παπαδήμος και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κλιμάκωσαν τον ωμό εκβιασμό σε βάρος του ελληνικού λαού, παρουσιάζοντας σαν διακύβευμα για την εφαρμογή των μέτρων την παραμονή της χώρας στη «ζώνη του ευρώ», η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της ντόπιας πλουτοκρατίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, βρέθηκαν η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης - 27ης Οκτωβρίου, η εκταμίευση της 6ης δόσης, το νέο δανειακό πρόγραμμα και η συμμετοχή ιδιωτών και των τραπεζών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού έγιναν στη σκιά της υποκριτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων και τους «θεατρινισμούς» του Αν. Σαμαρά για τις έγγραφες δεσμεύσεις προς την τρόικα, προκειμένου να χορηγηθεί η 6η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Πίσω από το αποπροσανατολιστικό σκηνικό που στήνουν για εγχώρια κατανάλωση τα αστικά κόμματα, ο Λ. Παπαδήμος παρουσίασε τις κοινές στρατηγικές επιλογές του μαύρου κυβερνητικού μετώπου.

Αδιαμφισβήτητοι αντιλαϊκοί στόχοι

Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον.Επιβεβαίωσε τους αντιδραστικούς στόχους της κυβέρνησης συνεργασίας για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου της ΕΕ και των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με αυτή.Δηλαδή, την επιβολή ενός νέου μνημονίου δεκαετούς τουλάχιστον λιτότητας και σφαγιαστικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δεύτερον.Δεσμεύτηκε για την «ανάληψη περαιτέρω δράσεων» και την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.Προανήγγειλε την προώθηση νέας δέσμης αντεργατικών ανατροπών, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
  • Τρίτον.Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα διευκολύνει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάζοντας τις βάσεις και για την επόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα βάλει τις βάσεις για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και για τις επόμενες κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων.

Ο Λ. Παπαδήμος συνεχίζοντας τον ωμό εκβιασμό του λαού, στις δηλώσεις του τόνισε «την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», που όπως ανέφερε «αποτελεί τη μοναδική επιλογή της νέας κυβέρνησης». Ο ίδιος, επιχειρώντας να εμφανίσει την πολιτική του ευρωμονόδρομου σαν λαϊκή δήθεν απαίτηση, ισχυρίστηκε ότι «υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή πολιτική λιτότητας σημειώνοντας: «ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τους Ελληνες, αλλά έρχονται στιγμές που πρέπει να λάβεις ορισμένες δύσκολες αποφάσεις». Ο ίδιος πρόταξε «την ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθεί» το αντιδραστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου υπήρξε συναίνεση» και δεσμεύτηκε για την «στήριξη» της νέας κυβέρνησης από την Κομισιόν.

Παιχνίδια εντυπώσεων με τις υπογραφές

Σε ό,τι αφορά τις γραπτές δεσμεύσεις που απαιτούν ΕΕ και ΔΝΤ από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έναντι των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, ο Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εξαιρετικές» δυσκολίες που δεν επιτρέπουν «πολιτικά παιχνίδια» από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από την πλευρά τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να προσφέρουν την υποστήριξή τους, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτή είναι μία βιώσιμη προσπάθεια, και όχι κάτι εφήμερο».

Ομοίως, ο Χ. Ρομπάι ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα πρέπει να συμφωνήσουν για την εκταμίευση της 6ης δόσης στην επόμενη συνάντησή τους» στις 29 Νοεμβρίου, αφού πρώτα υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. Για το ίδιο θέμα, ο Λ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει εγγράφως εγγυήσεις» και υπογράμμισε «πως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, έχουν ήδη εκφράσει στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης, την υποστήριξή τους στους στόχους της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα σημείωσε, ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα που έχει υποβάλει το Eurogroup και το ΔΝΤ για έγγραφες δεσμεύσεις ώστε να εξαλειφθεί η όποια αβεβαιότητα γύρω από τις δράσεις που θα ληφθούν στο μέλλον από τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία», ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι θέμα των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, με ποιον τρόπο θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους».

Nωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, έθεσε ως όρο για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται στη Φραγκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ