Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑΣ
Πολυτοξικομανία και εξάρτηση από κάνναβη και υποκατάστατα

Η πολυτοξικομανία (η παράλληλη χρήση ναρκωτικών ουσιών), η ευρεία διάδοση και εξάρτηση από την κάνναβη, η αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης από οπιοειδή -όπως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη- είναι μερικά από τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης «για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη», όπως παρουσιάζονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Η πολυτοξικομανία επιβεβαιώνεται πια και από το ΕΚΠΝΤ, καθώς αναφέρεται ότι «η πολλαπλή χρήση ουσιών έχει πλέον καταστεί το κυρίαρχο πρότυπο χρήσης ουσιών στην Ευρώπη».

Από τις 400.000 χρήστες ναρκωτικών που προσέφυγαν σε θεραπεία το 2009, το 51% δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τα οπιοειδή (κυρίως ηρωίνη), το 24% την κάνναβη, το 18% την κοκαΐνη, το 4% τις διεγερτικές ουσίες. Το 20% των παραπάνω παραπέμπεται σε θεραπεία από το σύστημα Δικαιοσύνης. Το 59% είναι άνεργοι.

Πάνω από το 1/5 (δηλαδή 78 εκατομμύρια άνθρωποι) όλων των Ευρωπαίων ηλικίας 15 - 64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη επικράτηση της χρήσης κάνναβης τον τελευταίο χρόνο. Στις συγκεκριμένες χώρες ανέκαθεν σημειώνονται χαμηλά ποσοστά.

«Η συστηματική χρήση κάνναβης στην εφηβεία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κατά τη νεανική ηλικία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων και διαταραχών, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση.

Στη Φινλανδία το 58% των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τη βουπρενορφίνη (ένα από τα δύο υποκατάστατα που χορηγούνται και στη χώρα μας από τα δημόσια νοσοκομεία ως... «φαρμακευτική θεραπεία»), στην Τσέχικη Δημοκρατία οι χρήστες βουπρενορφίνης είναι 40%. Σημαντικό ποσοστό των χρηστών δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τη μεθαδόνη και τη μορφίνη στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ