Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΡΟΔΟΠΗ» - «ΟΛΥΜΠΟΣ» - «ΤΥΡΑΣ»
Η εργοδοσία ετοιμάζει μειώσεις μισθών

Η εργοδοσία στήνει «Ενώσεις Προσώπων» για να διαπραγματευτεί επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών

«Ενώσεις Προσώπων» επιχειρούν να στήσουν οι αδελφοί Σαράντη, ιδιοκτήτες των γαλακτοβιομηχανιών «Ροδόπη», «Ολυμπος» και «Τυράς», με στόχο στη συνέχεια να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις που θα προβλέπουν μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους από 10% έως και 30%. Οι εργαζόμενοι του ομίλου είναι ανάστατοι και σχεδιάζουν τις αντιδράσεις τους.

Στη «Ροδόπη ΑΕ», που λειτουργεί στην Ξάνθη και απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, η εργοδοσία ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους (απαιτούνται τα 3/5) για τη δημιουργία «Ενωσης Προσώπων», με όπλο την τρομοκρατία και ταυτόχρονα ξεκίνησε τις εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων που αρνούνται να συμμετέχουν. Ηδη, απολύθηκαν 4 εργαζόμενοι.

Αντίστοιχες κινήσεις ξεκίνησε και στην «Ολυμπος», που απασχολεί 450 εργαζόμενους σε Λάρισα και Αθήνα και στην «ΤΥΡΑΣ» που απασχολεί 250 εργαζόμενους στα Τρίκαλα. Η εργοδοσία, κάνοντας χρήση του αντεργατικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. προχωρά στη δημιουργία «Ενώσεων Προσώπων», ώστε να παρακάμψει τα κλαδικά Σωματεία, προκειμένου να τοποθετήσει «δικούς» της ανθρώπους για να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές. Να παλέψουν για την άμεση επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργαζομένων και να μη δεχθούν καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε μορφή κινητοποίησης που θα αποφασίσουν. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους με αγωνιστικό τρόπο να τους χαλάσουν τα σχέδια, να μην υποκύψουν στις πιέσεις και στις "συμβουλές" ορισμένων για να δεχτούν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους κτηνοτρόφους του νομού να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της "ΡΟΔΟΠΗΣ".

Σήμερα χρειάζεται ισχυρό εργατικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, απαλλαγμένο από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που λειτουργεί σαν πέμπτη φάλαγγα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενα κίνημα που θα βάλει εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., που θα έχει μόνιμα στο στόχαστρο την εξουσία των μονοπωλίων και θα βάλει τις βάσεις για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, για να γίνουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία και τον πλούτο που θα παράγεται δε θα τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά θα πηγαίνει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ