Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ζητά διαγωνισμό για το κοίτασμα ζεολίθων

Την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Εβρου, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Ευθ. Σώκο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης.

Στο έγγραφο του υφυπουργού, σημειώνεται ότι «μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ομόφωνη και διαχρονική θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, απαιτείται η άμεση προώθηση και ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας».

Εκτιμάται ύψος επένδυσης 40 εκατ. ευρώ. Τους προηγούμενους μήνες είχε προωθηθεί η απευθείας ανάθεση του κοιτάσματος, αλλά υπήρξε εμπλοκή από το υπουργείο. Η αξία του κοιτάσματος είναι υψηλή, καθώς ο ζεόλιθος είναι υλικό εξαιρετικών χαρακτηριστικών και πολλαπλών χρήσεων. Ενδεικτικά, μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής εκτιμάται ότι αποβάλλει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τοξινών από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα του πετρώματος στο συγκεκριμένο κοίτασμα φτάνει το 87%, από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στον κόσμο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να πλουτίσει άνετα με ένα ακόμη θησαυρό της ελληνικής γης, κομμάτι του πλούτου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ