Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζική και δυναμική η αγροτική αντίδραση στη χαρατσοεπιδρομή
  • Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που θα οργανώσουν την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών στήνονται στα χωριά της περιοχής
  • Αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα προγραμματίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού

Εντείνονται οι προσπάθειες για την οργάνωση της μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών από τους μικρομεσαίους αγρότες και γενικότερα τους κατοίκους των χωριών της Θεσσαλίας.

Με πρωτοβουλίες των Επιτροπών της ΠΑΣΥ και των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, στήνονται Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά της περιοχής - συμμετέχουν αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μικροβιοτέχνες, γυναίκες, συνταξιούχοι που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο - οι οποίες θα οργανώσουν, κατά χωριό και κατά επαρχία και θα συντονίσουν την πάλη ενάντια στην κυβερνητική χαρατσοεπιδρομή, που έρχεται ν' αποτελειώσει το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, να δώσει τη χαριστική βολή στον φτωχόκοσμο των χωριών.

Οι αποφάσεις και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη συγκρότηση όσο το δυνατόν περισσότερων Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα και για την αποτελεσματική οργάνωση της λαϊκής πάλης στην ύπαιθρο, συζητήθηκαν σε μαζική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Βαγγ. Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει και μπορεί να υψώσει μεγάλο και ισχυρό ανάχωμα στην κυβερνητική χαρατσοεπιδρομή και γενικότερα στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική.

Μπορούμε - είπε - να οργανώσουμε τη μαζική άρνηση των αγροτών να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ για τ' ακίνητα, καθώς και της «έκτακτης» εισφοράς, αλλά και των υπέρογκων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, που, με αυθαίρετο και καταχρηστικό τρόπο, θέλει να μας τα αρπάξει η κυβέρνηση, βάζοντας την Αγροτική Τράπεζα να παρανομεί, παρακρατώντας από τις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε.

Μαζική και μαχητική αντίσταση - συνέχισε - χρειάζεται να ορθώσει ο αγροτικός κόσμος και στα άλλα «χαράτσια» που μας επιβάλλουν, όπως η αύξηση στις εισφορές για τον ΟΓΑ, το 23% του ΦΠΑ, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, το «χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών αρδευτικών γεωτρήσεων και για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κι άλλα πολλά.

Και βεβαίως - υπογράμμισε - είναι αναγκαίο να συνδυάσουμε και να συνδέσουμε αυτή την πάλη με τον αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά σε μαζικό και ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα. Ενας αγώνας που, ταυτόχρονα, θ' ανοίγει την προοπτική για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Στην ανάγκη άμεσης, μαζικής και δυναμικής αγροτικής αντίδρασης στη χαρατσοεπιδρομή, αλλά και οργάνωσης της πάλης κατά της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής, αναφέρθηκαν, στις παρεμβάσεις τους, ο Κ. Τζέλαςκαι ο Σ. Γιαννακός, γραμματέας και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Ομοσπονδίας, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, με το οποίο θα δοθεί αγωνιστική απάντηση των αγροτών του νομού στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Το πότε, το πού και το πώς θα γίνει το συλλαλητήριο θα αποφασιστεί σε νέα σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών, που θα οργανώσει η Ομοσπονδία, την ερχόμενη Τρίτη, στην Καρδίτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ