Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πόλεμος «χαμηλής έντασης»...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τέσσερις Κούρδους αντάρτες σκότωσαν χτες οι δυνάμεις ασφαλείας σε συγκρούσεις που έγιναν στην ανατολική τουρκική επαρχία Ερζιντζάν, αναφέρει το πρακτορείο «Anadolu», σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των αρχών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται πληροφορίες των δυνάμεων ασφαλείας, οι αντάρτες «άνοιξαν πυρ» εναντίον στρατιωτών που περιπολούσαν στην περιοχή. Ο πόλεμος των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους αυτονομιστές, στο βωμό του οποίου έχουν χαθεί πάνω από 37.000 ζωές (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις) και έχουν καταστραφεί πάνω από 4.000 χωριά από το 1984, έχει «ατονήσει» μετά την απαγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Κένυα, την καταδίκη του σε θάνατο από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας και τη φυλάκισή του στο Ιμραλι, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί της έφεσης που έχει ασκήσει.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος στο σύνολό του χτες έκανε λόγο για «σκλήρυνση» της στάσης του ΡΚΚ, που έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία από το Σεπτέμβρη του 1999, σχολιάζοντας τα αποσπάσματα του «ημερολογίου» του Οτσαλάν, τα οποία δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica».

Ατύχημα στο Βόσπορο

Δεν είχε ανθρώπινα θύματα το νέο ναυτικό ατύχημα χτες στο Βόσπορο, αφού μετά τη σύγκρουση ενός πλοίου υπό τουρκική σημαία και ενός υπό σημαία Καμπότζης, του «Med Glory» - λόγω «της πυκνής ομίχλης», όπως εκτίμησε αξιωματούχος της ακτοφυλακής, αλλά αυτό ελέγχεται... - τα 21 μέλη πληρώματος του τελευταίου διασώθηκαν. Η σύγκρουση έγινε 11 ναυτικά μίλια έξω από τα στενά του Βοσπόρου και το «Med Glory» έχει αρχίσει να βυθίζεται, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χτες το απόγευμα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το πλοίο μετέφερε χημικό λίπασμα, πράγμα που προκαλεί ανησυχίες για πιθανή μόλυνση του ιδιαίτερα επιβαρυμένου θαλάσσιου οικοσυστήματος: Τούρκοι αξιωματούχοι μελετούν το κατά πόσον είναι δυνατή η μεταφορά του σκάφους, μήκους 125 μέτρων, σε «ασφαλέστερη τοποθεσία». Εκατοντάδες ατυχήματα έχουν συμβεί στα στενά την τελευταία δεκαετία, ενώ το σχέδιο των τουρκικών αρχών για ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της κίνησης, που είχε καταρτιστεί πριν από μερικά χρόνια, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Κοινωνικοί σεισμοί»

Χτεσινό άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Turkish Daily News» αναφέρεται σε «πολιορκία» για την οικονομία της Τουρκίας και συνεχείς «κοινωνικούς σεισμούς». Η Μινέ Τσεβίκ, που υπογράφει το άρθρο, σημειώνει ότι η «μερική επιτυχία» της κυβέρνησης όσον αφορά στην πλήρωση των υποσχέσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον πληθωρισμό να πέφτει κάτω από το 30% το Γενάρη, για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, είχε τίμημα τη «σφαγή» των μικρών επιχειρήσεων και των δημοσίων λειτουργών. Μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ, 946 καταστήματα έχουν κλείσει τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας 3.789 ανθρώπους άνεργους. Στην Τραμπζόν 1.118 καταστήματα έκλεισαν, αφήνοντας 4.000 ανέργους. Κάθε πόλη μετράει τους δικούς της ανέργους, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη από οπουδήποτε αλλού στην Αντάλια, όπου έκλεισαν 7.500 καταστήματα και 20.000 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο. Τις τελευταίες τρεις μέρες, 11 Τούρκοι αυτοκτόνησαν λόγω οικονομικών προβλημάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ